maanantai 14. helmikuuta 2011

Ystävänpäivä

Tämä ystävyyden juhlimenen on miehelle vaikea paikka. Siinä on jotain vierasta. Jenkkien Valentinus on korpisuomalaiselle etäinen ilmiö. Korttien ja sydämien lähettäminen samoin. Siinä on sellaista luonnotonta hienostelua. Pehmoilua. Mies voi toivottaa naiselle hyvääystävänpäivää, mutta se on eri asia. Se tarkoittaa, että olet mukava ihminen.

Jos mies sanoo toiselle miehelle "hyvää ystävänpäivää", se on epäaitoa. Ystävä on miehen sanavarastossa kaveri. Kaveri on etäinen ilmaus, mutta siinä on jo sisäänupotettuna ystävä. Kaverille puhutaan asioista, valitetaan, avaudutaan. Miehellä on paljon "kavereita", mutta vain muutama hyvä kaveri.

Lehdessä kirjoitettiin evoluutiopsykologi Robin Dunbarin havainnosta tai tutkimustuloksesta. Ihmisellä on keskimäärin viisi ystävää. Miehellä neljä ja naisella viisi. Muut ovat kavereita. Hoh hoi. Itsestäänselvyyksiä pitää esittää jonkinlaisena löytönä. Ei kenenkään hermo & psyyke jaksa useampia ystäviä (kavereita). Kaikesta sitä maksetaan! Tämä nyt on ollut tiedossa iät ajat.

Vaikken ole ystävänpäiväfani, olen kuitenkin erittäin iloinen omista kavereistani. Hyvä kaveri sanoo kommenttinsa suoraan siksi, että välittää kaveristaan. Hänelle voi avata salaisuuksia ilman, että joutuu naurunalaiseksi. Kaveri on kaveri, vaikkei sitä aina tapaisikaan tai lähettelisi viestejä. Kaveruus on sielujen sympatiaa ja erilaisuuden hyväksymistä. Kaveruutta ei tarvitse paimentaa.

4 kommenttia: