perjantai 11. helmikuuta 2011

Perjantaieväät

Nyt on tilausta nähdä vähän vaivaa iltapalan suhteen. Karjalanpiirakoita ja munavoita. Tämä on huomattavasti helpompaa kuin luulisi, mutta vie kyllä aikaa.

Riisipuuro. Kolme desiä riisiä. Puoli litraa vettä kiehumaan ja riisit völiin. Lisäillään maitoa hitaasti pikkuhiljaa. Puuro on valmista 40 minuutin jälkeen. Lisätään suolaa ja voita muutama nokare.
Ruistaikina. Reilu desi vettä, suolaa ja ruisjauhoja + vehnäjauhoja. sekoitellaan jauhoja suhteessa 2/3 osaa ruisjauhoja ja 1/3 osaa vehnäjauhoja. Sekoitetaan tiivis taikina. Leivotaan tanko.
Piirakat. Leikataan tangosta muutaman sentin leveitä viipaleita koko tangosta. Pulikalla (piirakkakaulin) kaulitaan hyvin ohuita pyöretä piirakan pohjia. Niin ohuita kuon mahdollista. Pyörylän (piirakkakuoren) keskelle laitetaan pari lusikallista riisipuuroa. Sitten rypytetään. Molempien käsien peulalla ja etusormella puristetaan ryppyjä samanaikaisesti. Molemmista reunoista muodostuu puolipyöreä eli piirakan muoto. Kannattaa painella korkealle jääneet reunat matalammaksi, etteivät ne pala. Siirrä valmiit piirakat pellille ja yhdelle pellille n. 10-12 piirakkaa.
Uuni 225-250 astetta. Paista piirakoita reilu 10 minuuttia, mutta tarkastele vlillä, etteivät piirakat pala. Voitele paistetut piirakat voilla ja laita ne pyyhkeen sisään muovipussiin pehmenemään.
Munavoi. Keitä kolme munaa koviksi. Jäähdytä vähän. Leikkaa hyvin pieniksi paloiksi munat ja sekoita n. 150 gr voita/margariinia. Voi lisätä hivenen suolaa, jos tykkää suolaisemmasta. Laita jääkaappiin kylmään.

Malta mielesi puoleksi tunniksi. Sitten nauti. Ah, hyvää. Ota lisää. Maistuu hyvätä myös seuraavana päivänä mikrotuksen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti