tiistai 15. helmikuuta 2011

Billy Harper

Löysin kirjaston musiikkiosaston jazzhyllystä Billy Harperin levyn vuodelta 2008. Innostuin ja odotin paljon. En pettynytkään. Musa oli syvää, hyvää, jne ... samaa tuttua Harperia. Minulla taitaa olla äänitettynä levy, voisiko olla Black Saint. Joo.

Billy Harper on eräs parhaita fonisteja, joita olen kuullut livenä. Tämä tapahtui Porissa ( paikassa, jossa järjestettiin takavuosina jazzfestareita) vuonna 1975. Tämä pitkä, laiha, musta mies soitti pirut pihalle. Hänen energinen soittonsa muistuttaa jollakin lailla John Coltranea. Pidän energisistä äijistä, jotka puhaltavat sielunsa pihalle. Harper on tässä kärkipäässä, mutta vielä kaukana Rashaan Roland Kirkistä. ( Nyt taisin jo eksyä aiheesta.)

Tämä Harperin levy on osa levysarjaa "Blueprints of Jazz". Pääosin maestron omia biisejä. Erityisesti toiseksi viimeinen biisi "Cast the first stone ? (...If you yourself have no sins)" oli oikein maukasta kuultavaa. Tässä kappaleessa Harper ja rumpali Aaron Scott käyvät hyvää dialogia. Muut puuhaavat vauhdissa mukana.

Se mikä saa karvani pystyyn, on runoilija Amiri Barakan runonlausunta. Korvani yrittivät olla kuulematta hänen jauhamiensa runojen teemoja, mutta jotain jatsinhistoriaa siellä paapatettiin. Perskele, ei tässä enää tarvita mitään jatsin Ginsbergejä ! Musiikki pelaa omillaan ja runot omillaan. Tai parhaimillaan toinen komppaa toista. Nyt alkoi jo verenpainekin nousta ja eksyin toistamiseen teemasta.

Joka tapauksessa, kun en lue iltarukouksia, kirjoitan pukille. Kirjoitan Tampereen Jazz Happeningin pukeille (Juhamatti ja Minnakaisa). Voisinko saada Tampereen jazzareille tämän Billy Harperin soittamaan ? Se on jo lähemmä seisemänkymppinen, mutta puhaltaa tuoreesti. Ei ole mikään freehemmo, mutta armoton energia sillä on edelleen soitossa. Tämän syksyn päätähdet taitavat olla jo buukattu, mutta ensi vuonna sitten. Lupaan olla kiltti ja tehdä kotityöt, jos tuot(tte) tämä lahjan minulle (meille kaikille). Takaan ettette pety, eikä yleisökään. Harperilla on voimaa ja oma, persoonallinen tyyli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti