keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Itsenäinen Ollila

Kiinnostava kommentti Nokian hallituksen puheenjohtaja Ollilalta. Tekniikka&talous lehden juhlissa Ollila avautui. Hän sanoi, ettei kannata unohtaa, että Nokia on itsenäinen ja tekee omat ratkaisunsa edelleen.

Tämä on mielenkiintoinen näkökulma. Kun media, Nokian työntekijät ja markkinat aprikoivat, että Nokia on nimenomaan antautunut Microsoftin (tuon jättiyrityksen)kanssa) syliin, Ollila esittelee Nokiaa itsenäisenä.

No, Nokian liitto Microsoftin kanssa sinetöitiin epäilemättä hallituksessa jo pääjohtajan valinnan kautta. Myös Nokian jälkeenjääneisyys ei alkanut ainoastaan vanhan pääjohtajan aikana vaan jo Ollilan johtajakautena. Hallitus kantaa vastuun. Toimitusjohtaja tekee hallituksen siunaamien linjojen mukaisesti tai saa kenkää. Se on ylksinkertaista logiikkaa.

Yleensä yhteistyö, erityisesti isojen välillä, ei lisää itsenäisyyttä, vaan jakaa sitä. On otettava huomioon toisen intressit ja joustettava. Itsenäisyys vähenee.

Ollila sanoo, että Eurooppa (siis Nokia ja Ericson) on jäljessä Amerikkaa. Olen sen verran tyhmä, etten ymmärrä tätä sanontaa täysin. Tarkoittaako Ollila, että liittoutumalla jättifirman kanssa voidaan haastaa iPodit ja Padit ? Vai katsotaanko tässä kauemmaksi ? Vai tarkoittaako hän, että suunnittelun kärki on Piilaaksossa ?

Jos symbianin valitseminen on ollut strateginen virhe, voidaanko asia paikata liittoutumalla jätin kanssa. Nyt katsotaan kauemmas. Ensin yritetään paikata pahimmat tappiot ja sitten myydään itsenäisyys. Sen jälkeen strategioita hoitelevat toisen hemmot ja eläkesäätiöt. Potentiaaliset markkinat ovat Aasiassa. Dynaaminen suunnittelu jenkeissä. USAn markkinoiden voittaminen ei ole tulevaisuudessa kovin tärkeää.

Toinen mahdollisuus on, että Ollila on oikeassa. Nyt pitää yrittää selvitä reilun vuoden välivaihe, jolloin kunnian kukko ei lailele, eikä tilille kerry voittoja älypyhelimista. Sen jälkeen saattaa sataa mannaa.

Ollilaa kuuntelee mielellään. Oli hän oikeassa tai väärässä, hän on vakuuttava ja osaa perustella ja esittää asioita positiivisesti. Siitä voi kasvaa huolettomuutta. Mutta luulen kuitenkin, että Ollilaa hatuttaa selitteleminen ja Elopin pullistelu. Suomen Nokia on sekaisin ja vie aikaa saada jengi taas uskomaan rulevaisuuteen. Osa väestä varmaankin vetää johtopäätöksensä ja lähtee lätkimään, osa perustaa oman firman. Mutta suurin osa odottaa kauhulla saneerausohjelmaa ja tuomiotaan. Siinä itsenäisyys näyttäytyy kirosanana tai harvojen oikeutena.

Ollilaa odottaa itsenäisyys ensi vuoden jälkeen. Hän ei todennäköisesti jatka hallituksen puheenjohtajana. Mitähän silloin tapahtuu ? Itsenäisyyttä vai epäitsenäisyyttä ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti