perjantai 18. helmikuuta 2011

Anna Tuori

Anna Tuori on Vuoden nuori taiteilija. Hänen näyttelynsä avautuu tänään Tampereen Taidemuseossa. Näyttelyssä on esillä töitä kymmen vuoden ajalta. Suosittelen !

Tuorin maalaukset ovat unimaisemia, hieman pelottavia , lapsellisia, sadunomaisia. Hän on taitava, vahvasti omaa tyyliään seuraava taiteilija. Taidemuseon tilat antavat hyvän kuvan hänen aikaansaannoksistaan ja antavat onnistuneesti tilan hänen töidensä käyttöön.

Nuori taiteilija Tuori ei kuitenkaan ole. Hän on 34 vuotias, eli nippa nappa täyttää alle kolmevitosen periaatteen. Hän ei ole myöskään aloittelija vaan menestynyt ja menestyvä taiteilija, joka on kuuma nimi taidemarkkinoilla. Asiantuntijaryhmä haluaa pitää Nuori taiteija näyttelyn imagon korkealla ja onnistuu siinä. Mielestäni Nuoreksi taiteilijaksi tulisi nostaa pikemminkin potentiaalia, oikeasti nuoria taiteilijoita, jotka tarvitsevat näytönpaikkaa ja kannustusta.

Pidän kyllä Tuorin vahvasta identiteetistä. Hän on taitava ja pitää ehkä taitojaa hieman vakan alla. Pohdiskelin vain miten hän on jaksanut vääntää kymmenen vuotta tätä tyyliä. Itse kuolisin tylsyyteen. Hieman ehkä kannustusta tulee taulujen myynnistä ja kovasta kiinnostuksesta. Mutta hänen omien sanojen mukaan ideaa ja vaikutteita tulee elämästä ja omasta päästä.

Oma lukunsa on hänen myyntimenestyksensä. Hänestä on hyvää vauhtia tulossa nimi, käsite ja hänen taiteestaan tulee kauppatavaraa, jonka arvo määritellään muilla kuin taiteellisilla meriiteillä. Se on yksi osa taidekauppaa. Kaikki taiteilijat haaveilevat tästä, mutta kovin harvoille nakki napsahtaa.

Se mikä hieman itseäni ärsytti, on tämä tyttömäisyys tai lapsellisuus. Se on jotenkin naivia.

Kaikesta täsrtä huolimatta näyttely on komea ja työt kovaa kansallista (kansainvälistä ?) tasoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti