Tutkiva journalisti onki käsiinsä VATT:n muistion "Henkilökohtaisten tuloverojen, etuuksien ja päivähoitomaksujen muutokset sekä niiden tulonjakovaikutukset vuosina 2008-2011".
Selvityksessä todetaan, että vaikka köyhien lukumäärä on alentunut 3.700 henkilöllä, itse köyhyysaste on pysynyt vuoden 2008 tasolla. Eli suhteellinen köyhyysaste on ennallaan. Vajaa neljätuhatta on aika vähän, kun köyhiksi määriteltyjä ihmisiä on n 700.000. Se on n. 0,6 %.
Meidän kaikkien käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet keskimäärin 3,30 %. Kun jaetaan ihmiset kymmeneen tulonsaajaryhmään [puhutaan desiileistä], kolmen alimman desiilin tulot ovat nousseet hieman enemmän kuin kolmen ylimmän desiilin. Siis prosenteissa. Se johtaa niinsanotun gini-kertoimen pienenemiseen eli tuloerojen tasoittumiseen. Ginikerroin on kaventunut kolmessa vuodessa 0,23 %.
Miten tätä voi lukea ? Tilastollisesti tuloerot ovat vähentyneet siis aivan hitusen. Jos köyhät ovat saaneet lisää 3,5 % ja rikkaat vastaavasti 3,0 %, suunta on hyvä. Mutta prosenttipeli on kummallista. Jos tuhannen euron tulo kasvaa (3,5 %) 35 euroa ja 10.000 euron 300 euroa, niin eikö tuloerot silloin kasva ?
Tätä pitää kysyä viisaimmilta. Tutkimus jatkuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti