maanantai 28. maaliskuuta 2011

Rusinoilla vai ilman ?

Mediassa näkee usein julkkisten tai siksi aikovien leikkimielisiä testejä. Kysellään yksinketaisia kysymyksiä, kuten maksalaatikko rusinoilla vai ilman, tumma tai vaalea jne. Tarkoitus on saada lukija (tavallinen taatelintallaaja) kiinnostumaan ja samaistumaan henkilöstä. Tämän uskotaan tekevän jutusta kiinnostavan ja helpon. Joskus, kun lueskelee näitä vaihtoehtoja, ihmettelen onko toimittajakoulutus jäänyt väliin tai paikallisradio asialla.

Endotan saman leikin muuttamista hieman kiinnostavammaksi. Silloin vaihtoehdot eivät kulje aivan samalla logiikalla ja vastaaja joutuu ajattelemaan. Tässä muutama esimerkki :

Maksalaatikko ilman rusinoita vai kädenvääntö ?
Vesi vai soutuvene ?
Jalkapallo vai lastenhoito ?
Avanto vai flunssa ?
Tietokone vai auto ?

Koska olen aika tosikko, haluan vääntää viihteen älykkääksi. Voisin jopa lukea näitä juttuja.
Kolmannen asteen vaihtoehdot olisivat kuitenkin huomattavasti hauskempia. Niissä vastaaja joutuu miettimään ensin, onko kysymys järjellinen ja jos on, niin mikä on logiikka. Tästähän ei ole mitään hyötyä, paitsi, että joutuu ajattelemaan x 2. Tästäkin muutama esimerkki:

Lapio vai appelsiini ?
Tatuointi vai HIFK ?
Länsi vai wc-paperi ?
Parturi vai jäätelö ?

Kaikki lukijat, jotka ovat pudonneet kärryiltä, voivat onnitella itseään. Media on teitä varten. Sensijaan kaikki, jotka pysyivät innolla mukana, suosittelen innovaatiouraa. Siinä on kaksi mahdollisuutta, rusinoilla vai lapiolla.

2 kommenttia: