maanantai 7. maaliskuuta 2011

Esa Tikkanen, jääkiekkovalmentaja

Kova kausi takana ja Esa Tikkanen joutuu vaihtamaan seuraa tai sitten työttömäksi. Jokipojat haluavat uuden valmentajan. Nimikin on jo tiedossa ja keskiviikkona se kerrotaan yleisölle. "Tiki" ei kelvannut enää joensuulaisille. Tikkasen ansiolistalle tulee epäilemättä Jokipoikien säilyminen Mestiksessä ja karsintojen välttäminen. Mutta jokin meni vikaan. Se selvinnee joskus myöhemmin. Tikkanen olisi halunnut jatkaa, mutta seura ei. Tikkanen tarvitsee valmennuskokemusta päästäkseen isompiin kuvioihin. Menneisyydestä löytyy valmentajakokemusta pelaaja-valmentajana Etelä-Koreasta (?) ja valmentajana Norjasta. Nyt päättynyt valmennuspesti Joensuussa alkoi joulukuussa.

Esa Tikkasen pelaajaura on vertaansa vailla. Viisi Stanley Cupin voittoa nostaa Tikkasen Suomen toiseksi suurimmaksi pelaajaksi, heti Jari Kurrin jälkeen. Valmentaminen on kuitenkin eri ammatti. Kokemus erilaisista seuroista ja valmentajista on iso apu. Mutta pitäisi päästä valmentamaan ammattilaisia. Mestiksen joukkueet ovat kuitenkin ammattilaisten kehittäjiä tai jäähdyttelijöiden harrasteluryhmiä. Vaikka taso on hyvä ja pelissä on vauhtia ja tunnetta, on se kuitenkin kevyttä kamaa SM-liigaan verrattuna puhumattakaan NHL:stä tai KHL:stä. Päävalmentajan paikkaa on tuskin tarjolla, mutta syksyllä alkaa taas valmentajaruletti. Sitä ennen on Suomessa tuskin mitään tarjolla.

Monet entiset pelaajat ovat menestyneet valmentajina. Ässien Rocky Rautakallio on vienyt joukkueen liigan huipulle, samoin Kari Jalonen HIFK:n. Raimo Summanen valmentaa Venäjällä Omskissa. Ja Raipe juniorimaajoukkuetta ja Ilveksen kakkoskäskijänä. Tai Tami Tamminen. Tikkanen mahtuu kyllä joukkoon. Persoonia kaivataan mutta joukkuelajeissa voimakkaat persoonat ajautuvat myös törmäyskurssille. Eivätkö joensuulaiset ymmärrä "tikitalkia" ? Ei sitä tarvitsekaan ymmärtää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti