keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Jihlava

Jihlava on pieni viidenkymmentuhannen asukkaan kaupunki. Kovasti pienia kauppoja ja tavallista tsekkielamaa. Kaupungin tori on kuulemma Euroopan tai ehka maan suurin. Sen reunalla on eri aikakauden rakennus. Muistuttaa jonkinlaista mammuttisveisinmajataloa. Kunhan joku keksisi, miten tama saataisiin pois katukuvasta.

Asumispaikka on vanha 1300-luvun luostari. Gustav Mahler savelsi parhaat teoksensa taalla. Hiljainen pikkukaupunki, jossa ei ole oikein mitaa muuta kun rauhaa. Muuten taalla on siistia. Kadut ja veskit ovat puhtaita. Vieraat ihmiset ovat hieman pidattyvaisia, mutta tutut ovat iloista huumorivakea.

Jaakiekkoa seuraavat muistavat Dukla Jihlava-nimisen kiekkojoukkueen. Ei liene enaa menestynyt viime aikoina. Kuluvana vuonna tuli kolmas sija kakkossarjassa. Seura on voittanut peräti kaksitoista Tsekin mestaruutta. Syykin on selvä. Jihlavassa jääkiekkoilijat ovat olleet armeijassa ja pelanneet samalla paikallisessa joukkueessa.

Ymparoivassa maakunnassa on perati 12 UNESCON suojelukohdetta. Joukossa yksi renesanssiajan kaupunki. Muistaakseni nimi oli Tepla tai jotain sinnepain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti