tiistai 15. maaliskuuta 2011

Asekauppaa

Tukholman Rauhantutkimuslaitos SIPRI:n tutkimukset kertovat asekaupan nykytilasta. Suurin ostaja asemarkkinoilla on Intia. Perässä tulevat Etelä-Korea ja Pakistan. Kaikki Aasian maita. Onko Aasia seuraava sotapesäke ? Isot maat eivät osa toisiltaan, vaan itseltään. Siksi ne eivät ole listan kärkessä.

Neljäntenä tulee Kreikka !!! Se on yllättävä tieto. Tiedetään Kreikan ja Turkin jännitteet, mutta silti tämä on yllättävää. Kahdella tavalla. Onko Turkin uhka muka niin suuri, että sitä vastaan on näin raskaasti varustauduttava ? Toiseksi Kreikka on velkasaneerauksessa. Julkista rahaa on käytetty kasapäin aseostoihin. Kun me eurooppalaiset takaamme Kreikan taloutta, emmekö samalla myös tue tätä asehankintaa ? Mää vaan kysyn.

Myyntipuolta hallitsevat USA, Venäjä ja Saksa. Yllättävää on Ruotsin sijoittuminen kympin sakkiin. Puolueeton Ruotsi on perinteinen aseviejä. Siinä mielessä kaksinaamainen pelaaja. Raha kelpaa, periaatteista huolimatta. Tekisi mieli vitsailla , että Ruotsi tekee pehmoaseita ja kumiluoteja. Mutta asekauppa ei ole vitsi. Aseiden myyminen ja ostaminen ei ole myöskään mitään metsästäjien hommaa. Aseiden myyminen turvalliselle maalle saattaa kumouksen sattuessa kääntää tilanteen päälaelleen.

Aseiden valmistaminen tuo työtä tuhansille ihmisille. Siksi sille on löydetty perusteita. Samoin vedotaan, että joku niitä aseita aina tekee kuitenkin. No, en ala viisastelemaan. Asekauppa on suurbisnestä, joka ei katoa rauhanmarsseilla tai vetoomuksilla. Rauhakaan ei taida lopettaa asekauppaa. Muuta en osaa sanoa. Mutkikas ja pelottava asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti