perjantai 4. maaliskuuta 2011

Ruotsin painajainen : Venäläiset sukellusveneet

Jotkut muistavat vielä 80-luvulla naapuri Ruotsia ravistelleen sukellusveneskandaalin. Venäläisiä (tai oikeammin neuvostoliittolaisia) sukellusveneitä pyöri Ruotsin rannikolla. Niitä ei kuitenkaan onnistuttu saamaan kiInni, ennenkuin yksi ajoi (miehistö humalassa) karille Landskronen edustalla.

Nyt painajainen on tullut takaisin. Vanhoille haavoille sirotellaan suolaa. Gotlannin läheltä on löytynyt uponnut sukellusveneen hylky. Nyt naapurit toivovat, että hylystä löytyisi merkkejä syvyyspommista. Se pelastaisi Ruotsin puolustuslaitoksen maineen. Ruotsin armeijan saavutukset on yksi maailman ohuimmista kirjoista. Pahalta näyttää, että sukellusvene on uponnut kesken hinauksen romuttamolle. Siitähän voisi vetää johtopäätöksen, että venäläiset ovat vetäneet romunsa pois Ruotsin rannikkovesiltä.

Kokonaan oma kysymylsensä on se, miksi venäläisen pyörivät pitkin Ruotsin rannikkoa ja Tukholman saaristoa. Ruotsin rannikolla ei liene mitään kiinnostavaa, eikä sillä ole oikein strategista merkitystäkään. Jäljelle jää sukellusveneiden testaus. Venäjä uitti sukellusveneitään Ruotsin rannikolla, leikki ja testasi, kuinka hyvin ne voivat piiloutua naapurimaan puolustukselta. Saaristoinen rannikko tarjoaa tähän hyvän ympäristön. Voi olla, että tämä jää ikuiseksi mysteeriksi. Mutta koko episodi on aiheuttanut mittavan haavan ruotsalaisten puolustuskykyyn ja uskottavuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti