keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Takinkääntäjät

Takinkääntäjistä on tullut arvostettuja kansalaisia. Entisaikan takinkääntäjiä pidettiin periaatteettomina tuuliviireinä ja jopa pettureina. Nykyisin on alettu arvostaa ihmisen kykyä muuttaa kantojaan ja uudistaa elämänarvoja. Poliitikot ovat saaneet näyttäviä otsikoita. Soini ja Arhimmäki viime päivinä. He eivät kuitenkaan ole mitenkään takinkääntäjien parhaimmistoa, eivät oikeastaan muuta kuin arkipoliitikkoja.

Jonkinlaiseen takinkääntäjien parhaaseen A-luokkaan pääse vaihtamalla aatteitaan, ja periaatteitaan. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes kyllästyi ainaiseen marmatukseen ja vastustamiseen ja siirtyi työnantajien leiriin. Entinen, jyrkkä valtiovarainministeri Iiro Viinanen siirtyi eläkepäivinään vihreään ajatusmaailmaan (tiettävästi ei puolue) ja myönsi tehneensä virheitä, kun ei huomioinut luonnon ja luontoarvojen tuhoamista, ikimetsien kaatamista jne ministeriaikanaa so. ollessaan vallassa. Tunnustuksena tästä tuli luontoihmisten tunnustuspalkinto ( kun toimii luontoarvojen puolesta koko elämänsä, ei saa mitään huomionosoitusta). Entinen kristillinen kansanedustaja Tarja Tallberg siiryi demareihin homovastaisuuden takia. Tämä takinkääntö tuli kuitenkin vasta valtuustossa sen jälkeen, kun eduskuntapaikka meni. Silti tämä on vielä oikeaa A-luokkaa.

Mutta parasta mestariluokkaa on harvassa. Jörn Donner on sellainen. Hänen käänteensä ovat olleet tyylikkäitä ja perusteltuja. Liikkuminen SKDL:n, SDP:n ja RKP:n välillä on ollut vertaansa vailla ja aina periaatteellisista syistä. Arvostan Jörkkaa todella paljon. Hänelle asiat ovat tärkeitä, eivät puolueet. Välillä kansanedustaja välillä euroedustaja, samalla taisi mennä kaupunginvaltuustokin siinä sivussa. Puolueet tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Vain ministerinpaikka jäi puuttumaan mahtavalla uralla. Jörkan ura työelämässä, kirjailijana, elokuvaohjaajana ja kulttuurivaikuttajana hakee vertaistaan. Yksitoikkoista ei ole ollut siviilipuolellakaa. Aktiivinen ihminen on kiinnostunut toiminnan sisällöstä, ei muodoista tai raameista.

Takinkääntäjien tunnuslause voisi olla vaikka: " Muuta maailmaa, aloita itsestäsi ".

Kun tulevaisuudessa elinikä tulee merkittävästi kasvamaan, tarvitsemme monta elämää. Takinkäännöstä tulee merkittävä arvo ja se edellyttää tyylitajua. Miksi eläisi yhden yksitoikkoisen elämän, kun voi vaihtaa autoa, vaimoa, ammattia ja aatteita. Siinä rikkaan elämän malli. On mitä muistella ja kertoa nuoremmille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti