maanantai 2. toukokuuta 2011

Osama bin Laden on tapettu

Al-Qaida terroristijärjestön johtaja Osama bin Laden on kohdannut voittajansa. Amerkikkalainen iskujoukko tappoi hänent lyhyen tulitaistelun jälkeen Islamabadin lähellä olevassa loistoasunnossa. Pakistanin joukkojen sanotaan auttaneen tiedustelussa.

Osama on tuskin johtanut al-Qaidaa vuosiin, mutta hän on järjestön menestyksen symboli ja tietynlainen sankari. Järjestö on vannonut kostavansa hänen kuolemansa. Saksasta löydettiin juuri pieni joukko, joilla oli ilmeisesti tarkoitus tehdä terroritekoja Eurovision laulukilpailuissa Dusseldorfissa. Onko tällä mitään tekemistä asian kanssa, jää nähtäväksi .Luultavasti al-Qaidan toimintatatapa on soluttautua vuosien aikana erilaisiin, toisistaan riippumattomiin kohteiseen ja iskeä silloin, kun se on mahdollista. Pelottavaa toimintaa, jossa siviilien tuhoaminen ja yleisen paniikin lietsominen on tärkeä tavoite.

Bin Ladenin kuolema on iso voitto Yhdysvaltojen presidentille Barak Obamalle. Presidentinvaalit ovat pikkuhiljaa tulossa ja hän on saanut aikaan sen missä muut ovat epäonnistuneet. Obaman uhkana on kosto, jolla halutaan horjuttaa Obaman presidenttiyttä ja koko Yhdysvaltoja. Suitsutusta satelee Obamalle koti-ja ulkomailta.

Mitä tämä sitten merkitsee kansainvälisesti ? Osama on ollut sankari myös muille, kuin terroristeille. Arabimaailmassa on varmasti paljon ihmisiä, jotka ovat iloinneet Yhdysvaltojen ja Länsimaiden haavoittamista. Nyt aletaan luomaan uusia strategioita. Tai toteuttaa niitä. Terrorismin historia on veristä historiaa, jossa keinot ovat raaistuneet ja tuhot laajentuneet. Itsemurhaiskuista on tullut arkea. Luvassa on jotain vielä pahempaa. En halua aavistella tai arvailla. Pahaa on edessä jossakin päin maailmaa. Terroristien sisällä on varmasti myös kova kilpailu. Jos ei muusta niin uusien joukkojen värväyksestä ja rikkaiden tukijoiden rahoista. Myös Libyan ja kumppaneiden sisältä löytyy uusia potentiaalisia jäseniä.

Samaan aikaan myös tiedustelutoiminta ja terroristisoluihin soluttautuminen on voimistunut. Epäilemättä Yhdysvaltojen ja Länsimaiden tiedustelu ei ole jäänyt odottelemaan. Siitä osoituksena tämä menestynyt operaatio. Oheisena käydään myös tiedotusotaa. Siinä rintamia on monenlaisia, koska sosiaalisen median ja mobiilien keinot ovat tuoneet uuden erilaisen kentän.

Vihan ja katkeruuden syövyttämiä ihmisiä on vaikea saada käännytetytksi. Elintason ja hyvinvoinnin parantaminen lienee parasta liennytystä myös terroristeja tukevissa maissa.
Ei ole helppoa tietä, mutta viimeaikaiset tapahtumat pohjois-Afrikan maissa, mukaanlukien Syyrian ja Jemenin, osoittavat, että sielläkin ihmiset kaipaavat työtä, elintasoa ja arjen turvallisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti