sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Suomen väestö

Mielessä on pyörinyt jo pidemmän aikaa kysymys Suoman väestöstä ja eri kansanryhmistä ja kieliryhmistä. Asia nousi esiin pari vuotta sitten vierailulla Rotterdamissa. Siellä kaupungin väestöstä puolet on maahanmuutajia. Joissakin kaupunginosissa kaikki kansallisuudet ovat vähemmistöjä. Muistelen, että suurimmat vähemmistökansallisuudet olivat turkkilaiset, marokkaiset ja hollantilaiset. Tässä järjestyksessä.

Suomessa maahanmuutajia oli vuonna 2007 3,3 % väestös eli vajaa 200.000. Suomenruotsalaisia oli vajaa 300.000. Suurimmat kieliryhmät suomailaisten ja ruotsalaisten jälkeen olivat venäjänkieliset 48.000, vironkieliset 22.000, englanninkieliset 11.000, somalinkieliset 10.000 ja arabiankieliset 8.000. Heitä on yhteensä 190.000. Siten venäjän, viron ja englanninkielisten lisäksi muita kieliryhmiä puhuvia ihmisiä on Suomessa 110.000. Se on 2%. Tässä porukassa on kaikki saksan, ranskan, norjan, espanjan yms. Euroopan maiden ihmiset. Kaukomailta tai muista maanosista Suomeen tulleita on vajaa prosentti.

Kun vertaan tätä Rotterdamin arkielämään, tunnen itseni huiputetuksi. Rotterdamissa on maahanmuuttajia sata tuhatta enemmän kuin koko Suomessa. Puolet Helsingin asukasmäärästä. Jotkut vievät keskustelua väärille raiteille. Sehän on puhdasta harhauttamista ja potaskaa. Maahanmuutajia ja erityisesti näitä "sosiaalipummeiksi "ja "elintasopakolaisiksi" väitettyjä on tilastollisesti mahdollista olla vain marginaalinen ryhmä. Tilastot puhuvat puolestaan. Maassamme on myös oikeita ongelmia. Työttömiä on 283.000. Vammaisia, mielenterveyspotilaita ja yksinäisiä vanhuksia on määrä, jota en halua edes arvuutella. Koko keskustelu on harhautunut marginaalisiin asioihin. Kyse on syyllisten hakemisesta. Vanha hallitsijoiden kikka, kiinnittää huomio ulkopuoliseen "viholliseen" ja siirtää keskustelu pois todellisista, joskin vaikeista asioista. Tässä haisee nationalismin siemen. Siitähän Euroopassa on karuja kokemuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti