lauantai 21. toukokuuta 2011

Ministeripaikkojen jako

Vaikka hallitusneuvottelut ovat lähtökuopissaan voidaan spekuloida ministeripaikoista ja myös nimistä. Nykyisessä toimitusministeristössä eli entisessä hallituksessa oli 20 ministeriä. Nämä voidaan jakaa kolmeen luokkaan. Ykkösluokassa ovat pääministeri, valtiovarainministeri ja ulkoministeri. Kakkosluokassa elinkeinoministeri, työministeri, sosiaali-ja terveysministeri, ja ehkä kuntaministeri ja ympäristöministeri. Loput ovat kolmosluokkaa. Ministerin paikat voidaan rankata tehtänän tärkeyden mukaan.

Toinen jaottelutapa on kansanedustajien määrä suhteessa puolueiden osuuksiin. Kuuden mahdollisen hallituspuolueen yhteinen kansanedustajamäärä on 125 edustjaa. Matemaattisesti laskien yhteen ministeripaikkaan tarvitaan 6,25 kansanedustajaa. Silloin kokoomus ja demarit saisivat 7 ministeriä, vasemmistoliitto 2 ja vihreät, kristillisdemokraatit ja rkp yhteensä 4.
Pulmatilanteessa ministereiden määrää voidaan lisätä tai vähentää.

Nimien kanssa onkin vaikeampaa. Kuitenkin kuusi ministeriä tulee puheenjohtajista. Sitten löytyy erityisosaamista tai intressejä jokaiselta puolueelta. Neuvotteluissa pelataan varmasti näillä intressiasioilla. Työ-ja ympäristöasiat ovat varmasti kiinnostavia. Miksei myös sosiaali-ja terveys tai liikenne. Puolueiden tulee katsoa paitsi osaamista, myös äänisaaliita.
Pirkanmaallekin saattaa tipahtaa ministerisalkku esim. Kimmo Sasille oikeusministeriö tai puolustusasiat. Tai sitten Jukka Gustafsson. Mene ja tiedä. Enpä jaksa veikkailla tätä asiaa, mutta viime aikoina esillä on nimiä, jotka eivät yllätä. Kokoomuksella on heittää peliin samoja nimiä kuin entisessä hallituksessa. Siis Stubb, Häkämies, Virkkunen ja kumppanit. Demareilla tulee varmasti uusia ministerikasvoja. Ay-kokemusta löytyy Heinäluomalta ja Ihalaiselta. Backman ja Guzenina ovat vahvoilla. Veikkaan, että kesäkuun toisella viikolla nimilista on pöydässä ja hallitus nimetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti