perjantai 27. toukokuuta 2011

Ratko Mladic

Ratko Mladic pidätettiin eilen. Tänään hänet päätettiin luovuttaa Haagiin YK:n sotarikostuomioistuimeen. Hän on serbikomentaja, joka toteutti etnisiä puhdistuksia mm. Srebrenicassa Bosniassa. Radovan Karadzis on jo Haagin tuomioistuimessa. Hän taas on poliitikko, joka teki päätöksiä etnisitä puhdistuksista.

Luin joskus 2000-luvun alkupuolella kymmenkunta kirjaa näistä Balkanin sotien tapahtumista. Luin, koska aloin ihmettelemän onko Eurooppa sivistysmanner. Sen jälkeen en ole pitänyt sivistystä itsestäänselvyytenä Euroopassa. Kansallisuuksien välistä vihaa nostetaan esiin silloin kun on köyhyyttä, ongelmia ja sisäisiä ristiriitoja. Vahva hallitsia saa kansansa yhtenäiseksi, kun löydetään yhteinen ulkopuolinen vastustaja. Näin nationalismi toimii. Tämän päivän ihmiset ovat samanlaisia petoja kuon ennen, ehkä pahempiakin. Tarvitaan vain vihanlietsojia. Tarvitaan vastapuolen virheitä. Tapahtumien kuvaukset ovat pöyristyttäviä. Vastustajaa yritetään pelotella nöyryyttämällä, raiskaamalla ja vahingoittamlla kaikilla ajateltavissa olevilla keinoilla vihollisen siviilejä. Kyse ei ole pelkästään sodasta, jossa sotilaat ampuvat toisiaan. Osa sodasta on siviilien teurastusta.

Mladicin tuomio olisi satoja kuolemantuomioita. Eurooppa haluaa uudenlaista oikeuskäsitystä. Katkaista vihan kierre tai ainakin osoittaa tulevia tapoja. Omaiset saavat tuomion ja jonkunlaisen hyvityksen, mutta tuomittu saa elinkautisen. Sivistyksen suuntaa halutaan muuttaa. Sotien osapuolten haavat paranevat 50-100 vuoden aikana. Siihen eivät kaikki tyydy. Tämä on sotien loppumaton ketju. Lukuisia elossa olevia pakolaisia elää entisen Jugoslavian maissa ja ympäri Eurooppaa henkisesti vammautuneena.

Serbia haluaa päästä Eu:n jäsenyysneuvotteluihin. Sen takia Mladic löytyi Serbiasta 16 vuoden eläkepäivien jälkeen. Kansallinen intressi ajoi nationalismin ohi. Paljon ihmisiä on kuitenkin tehnyt raakuuksia ja heitä ei koskaan tulla tuomitsemaa. Toki elämä ei ole heilläkään helppoa, mutta julkista tuomiota ei tule. Myös muut osapuolet tekivät julmuuksia. Mladicin ja kumppaneiden teot olivat kuitenkin vertaansa vailla. Niistä tulee nyt tuomio ja sivua käännetään yhdellä tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti