maanantai 30. toukokuuta 2011

Hyvännäköisten palkat

Tutkimus kertoo, että hyvännäköiset naiset ja miehet saavat parempaa palkkaa kuin tavikset tai heikomman näköiset työntekijät. Tämähän on ollut työelämässä käytäntö jo vuosikymmeniä. Vasta nyt siitä uskalletaan puhutaan julkisesti.

Asia on kuumentanut tunteita erityisesti julkisella sektorilla, valtiolla ja kunnissa. Siellähän on yleensä valittu työntekijöitä pätevyyden, eikä ulkonäön perusteella. Palkkakustannukset ovat ollet tämän takia myös kohtalaisen matalat. Julkisen sektorin palkkaus on perustunut tehtäväkohtaiseen ja henkilökohtaiseen osaan. Siinäkin on voinut ainakin teoriassa huomioida ulkonäkö. Käytännössä näin ei ole juurikaan tapahtunut. Nyt ehdotetaan virallisesti kolmatta osioita palkkauksen perusteeksi eli ulkonäkökerrointa.

Nyt ammattiyhdistysliike on jakautumassa kahtia. Hyvännäköisiä edustavat alat ovat ajamassa omaa palkankorotuspolitiikkaa. Uuden linjan mukaan työntekijät jurytetaan kerran vuodessa ja palkkaa tulee merkittävästi enemmän/vähemmän ulkoisen habituksen mukaan. Vastapuolella olevat liitot toteavat hyvännäköisten saaneen ulkonäön takia jo muutenkin erityiskohtelua. Palkanlisää tarvitaan heikonnäköisille työntekijöille.

Ulkonäön merkitys työelämässä on uusi menestystekijä. Työpaikoilla viihdytään paremmin ja pidempään. Sekä päivittäisissä työtehtävissä että ylitöissä. Asiakaspalvelu sujuu mutkattomasti. Hyvännäköisiä on alettu sijoittamaan kriittisiin tehtäviin, mm. esimiehiksi, jolloin valittamisen oletetaan vähenevän.

Hallituksen ohjelmaneuvotteluissa on myös esitetty, että työelämän pidentämiseen ollaan kaavailemassa hyvännäköislisää. Hyvännäköiset pidettäisiin työpaikalla pidempään, jolloin muillakin työntekijöillä olisi syytä olla pidempään työpaikalla. Eläkevarat säästyvät. Tästä hallitusohjelman osoista vallitsee tiettävästi vankka yksimielisyys hallituspuolueiden välillä.

Suomen vientiteollisuus uskoo, että hyvännäköisten palkkaaminen voisi olla seuraavan vuosikymmenen menestystekijä. Hyvännäköisiä työntekijöitä kannattaa hakea, ei ainoastaan kotimaasta vaan aivan globaalisti. Työpaikkahaastatteluja ja persoonallisuustestien sisältöjä on muutettu catwalkin suuntaan. "Hyvästä (ulkonäöstä) kannattaa maksaa" kertoo erää suurehkon yrityksen nimettömänä pysyvä toimitusjohtaja.

Laatukeskus on myös suunnitellut uudenlaisen sertifikoinnin aloittamista Iso 9000 ja EFQM järjestelmien kylkeen. Yritys voisi saada laatutakuun hyvännäköisyyden hyödyntämisestä henkilökunnan ja palvelujen tuottamisessa. Tämä tarra voidaan liittää kaunistamaan yrityksen tiedotteita, tavaroita ja palveluja.

Kauneusklinikoiden tilastojen mukaan, työntekijöiden kauneusleikkaukset ovat jyrkässä nousussa. Kela ja Sairausvakuutus suunnittelevat kasvoleikkausten tukiosuuden korottamista muun leikkaustoiminnan tasolle. Myös sairaaloiden leikkauspriorisointeihin esitetään muutoksia kauneusleikkausmäärien lisäämiseksi. Tällä uskotaan olevan myös työllisyysvaikutuksia terveydenhoitoaloilla.

Olkaamme suomalaisia, olkaamme siis kauniita !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti