tiistai 24. toukokuuta 2011

Guggenheim Helsinki

Helsinki on lähtenyt kohti kulttuuriteollisuuden ytimiä. Guggenheim on maailmanbrändi, joka tunnetaan taidemaailmassa. Guggenheim New York, Guggenhaim Bilbao, Guggenheim Helsinki. Guggenheim tuo kulttuurituristeja ja lisää Helsinki nimen sisältöä. Sijoitettujen miljoonien odotetaan palautuvan lähivuosien kuluessa. Kulttuuriteollisuus tai tässä tapauksessa maailmankuulu taidekeskus, ei työllistä merkittävästi. Temppu on vauraat vierailijat, jotka syövät, juovat ja majoittuvat Helsingissä. Ostavat siinä sivussa jonkun matkamuistonkin. Ja hyvän palvelun jälkeen, kehuvat vielä naapureille ja työkavereille ihmeellisen Helsingin ilmapiiriä. Nykyaikaista ja ennakkoluulotonta ajattelua Helsingin johdolta.

Helsingin taidemuseon johtaja Janne G-G viihtyy kansainvälisissä piireissä. Nyt Janne on päässyt siihen missä hän on hyvä. Isoissa ajatuksissa ja isojen poikien ympyröissä. Taidemuseoiden johtaminen ei tyydytä kaikkia johtajia. Henkilöstöhallinto, ainainen määrärahojen puute ja taistelu hyvistä näyttelyistä, se on työn arkea. Unelmien toteuttaminen on jotain muuta. Se on kuin raketilla matkustaminen. Toiset tekevät mitä osaavat, Janne tekee historiaa. Kunnianhimoa pitää löytyä, mutta harvat uskaltavat unelmoida mahdottomasta. Näin teki myös muusikko Mato Valtonen kavereineen, kun he unelmoivat konsertista Puna-armeijan kuoron kanssa. Nyt tehdään jotain suurempaa ja pysyvämpää. Tai ainakin yritetään. Pettymys on varmasti totaalinen, jos tämä hanke menee puihin. On tuskallista palata museonjohtan arkeen.

Hienoa, että yritetään. Kuvataiteen ystävien pitää olla iloisia. Vaikka voidaan polemisoida rahojen käyttämisestä kuvataideopetukseen tai apurahoihin, tällaisia tarjouksia ei tule vuosikymmeniin, ehkei satoihin. Siksi, tervetuloa Guggenheim Helsinki.

2 kommenttia:

  1. Jännä juttu. Talvella, kun asiasta kohistiin ja HS:ssä oli juttua myös Kruunuvuoren kallioden öljysäiliö-luolista ja niiden valjastamisesta museokäyttöön, tein nopeasti oheisen pikku animaatiopätkän, ihan omasta päästä; sillä olettamalla että uusi hieno ratikka-silta vie Kruunuvuoren alueelle, ja sinne tulee iso hieno asuinalue. YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=vDvaJQzDikE

    VastaaPoista
  2. Onnittelut !!!!
    Aivan mahtava suunnitelma. Kerrankin näkee jotain ainutlaatuista. Tällä Helsinki kimmahtaa isojen kaupunkien joukkoon.
    Usein suuri enemmistö valittaa ja visionäärit tekevät ratkaisuja. Nyt tarvitaa tällaista ennakkiluulotonta lähtökohtaa. Lähetä tämä linkki Jannelle.

    VastaaPoista