keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Pori

Saavuin Poriin. Tämä on siinämäärin tuttu kaupunki erityisesti parin -kolmen vuosikymmenen takaa. Nyt arkinen Pori ja erityisesti sen keskusta, näyttää isolta. Pori on oikea kaupunki. Aiemminkin Pori näytti kaupungilta, mutta ainoastaan Jazzien aikana. Nyt jotain on tapahtunut. Kenties yliopisto on tuonut uutta elämää. Kenties Porista on tullut vahva Satakunnan kauppakeskus. Porin hienouksia on paitsi Kirjurinluoto, myös Yyteri. Sehän on Suomessa ennenäkemätön hiekkalaatikko meren rannalla. Nyt keskustakin näyttää dynaamiselta.

Pori tunnetaan tietysti Ässistä, Karhu-oluesta ja nahkiaisista. Jälkimmäisiä kalastellaan ja savustellaan ja myydän Porin torilla. Sitten on tietenkin grillien herkku porilainen. Sehän tarkoittaa paksua makkaraviipaletta sämpylöiden välissä, lisäkkeinä kurkkusalaattia, sipulia ja sinappi-ketsuppikastiketta. Muita kohteita on Reposaari ja Mäntyluoto.

Vaikka olen ollut Porissa noin 40 kertaa, en osaa kuvailla porilaisten luonnetta. Siinä on jotain pohjalaista totisuutta, mutta myös jonkilaista rannikkoluonnetta (erakkomaisuutta yhdistettynä meren tuomaan kansainvälisyyteen). Poei on merikaupunki, mutta se ei oikein näy missään. Se johtunee teollisuuskaupungin perinteestä. Isot Rosenlew, Kemira ja Outokumpu ovat antaneet leivän porilaislle.

Yritän tutkia Poria. Nimenomaan tämän päivän porilaisuutta. Itse olen tullut Jazzeille 68ensimmäisen kerran. Olen myös ollut hetken opettajana Mäntyluodon koulussa. Ja Karhuakin on tullut maisteltua, koska lanko oli Porin oluttehtaalla töissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti