sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Autuas Paavi

Edesmennyt Paavi Johannes Paavali II julkistettiin autuaaksi. Hän on siis puolalainen Karel Wojtyla, joka oli hommissa ennen nykyistä paavia. Oudolta tuntuu, kun hän saa tällaisen huomionosoituksen kuoltuaan. Niin, tai katolilaisen ajattelu mukaan, kun hän on siirtynyt taivaaseen. Epäilemättä hän on siellä, siis katolilaisten mielestä. Toisaalta voi ajatella, että ihmisten ei tarvitse ajatella näitä autuasasioita, koska tuomio annetaan taivaan portilla. Mutta tietysti voidaan ajatella myös, että Wojtyla on elänyt katolilaisen uskonnon kannalta oikealla tavalla. Hän on esimerkki ja häntä on syytä kunnioittaa.

Wojtyla oli siitä kiinnostava paavi, että hän oli ensimmäinen ei-italialainen paavi 455 vuoteen. Hän on myös julistanut lukuisia ihmisiä pyhimykseksi. Tästä voi päätellä, että hän oli jotain enemmän kuin pyhimys. Kuitenkin jää kaivelemaan, jos maanpäälliset voivat tehdä ihmisistä autuaita. Eikö se ole Taivaan asia ?

Ehkä Vatikaanin kardinaalit ovat äänestäneet ja päättäneet tästä. Kardinaaleja on kaikenkaikkiaan 190 ympäri maailman. Paavinvaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki alle 80-vuotiaat Heitä on 124. Konklaavi on kenties päättänyt, että nyt tehdään Johannes Paavali II autua ja pulinat pois. Tai yhteisymmärryksessä Paavi on päättänyt ja muut ovat olleet samaa mieltä. Kaikkia Paaveja ei voi julistaa autuaiksi, sillä silloin koko juttu kärsisi inflaation.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti