maanantai 2. toukokuuta 2011

Suomen jalkapalloilun mahalasku

Tuskin koskaan suomalainen jalkapallo rypee niin suurissa kriiseissä kuin tänään, tänä keväänä. Ongelmat ovat ennennäkemättömiä sekä maajoukkuetasolla että kansallisilla kentillä. Veikkausliiga alkoi tänään pitkän epätietoisuuden jälkeen Epäselvää oli koko kauden ohjelman päivittäminen Oulun ja Tampereen pudottaminen sekoitti otteluohjelmaa kuukausikaupalla. Edelleen on epätietoisuutta, onko joissakin seuroissa sopupelipelaajia ja vaikuttavatko he ottelutuloksiin. Suuri murhe on yleisön häipyminen katsomoista. Pelien vaihteleva tai matala taso on vuodesta toiseen pienentänyt yleisön kiinnostusta. Ensimmäisessä ottelussa MYPA-MIFK oli yleisyä reilu 1500. Suureelliset seurajohtajat ja ylioptimistiset budjetit ovat ajaneet seurat lähelle selvitystilaan. Jalkapallokonsultti Ari Masalin sanoi, että seurajohtajat palkkaavat kavereitaan erilaisiin pr-ja sponsoritoimintoihin. Pieni piiri pyörii ja tulos on sen mukainen. Veikkausliigan puheenjohtaja Lasse Lehtinen tuskin arvasi mihin soosiin astui.

Maajoukkueen tilanne ei ole sen parempi. Uusi valmentaja Mika-Matti Paatelainen on lähes mahdottoman tilanteen edessä. Pitäisi ajaa nuoria sisään, mutta se ei tuo voittoja. Hyviä konkareita ei ole. Kansainvöisten pelien kiinnostus on aiemmin ollut nousussa, mutta nyt sitäkin odottaa mahalasku. Fifan rankingissa Suomi on kahdeksankymmenen huonommalla puolen. Jopa naapuri Viro on korkeammalla. Palloliiton puheenjohtaja Sauli Niinistö tuskin arvasi mihin soosiin astui. Mutta nyt heitä on kaksi, Lehtinen ja hän.

Kiinnostava tilanne on futiksen Ykkönen. Se on ennennäkemättömän kovatasoinen. Sekä Lahti että Oulu ovat liigatason joukkueita. Kovia haastajia on monia. Popa, Viikingit, KPV, Vantaa, KooTeePee jne. Kiinnostavaa on myös nähdä, kuinka suuria yleisömääriä Ykkönen vetää. Voisiko käydä niin, että Ykkönen pääsee samalle tasolle kuin Veikkausliiga ? Toki futisbuumi jatkunee Kuopiossa ja Jyväskyläss, ehkä myös Turussa ja Helsingissä. Se pelastaa Veikkausliigan yleisökeskiarvon, muttei taloutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti