perjantai 22. huhtikuuta 2011

Pitkäperjantai

Pitkäperjantai on vuoden pisin päivä. Tosiasiassa se on yhtä pitkä kuin kaikki muutkin päivät, mutta pituus tulee itsetutkiskelusta ja kun ei ole mitään tekemistä. Pari vinkkiä niille jotka kaipaavat toimintaa pitkänäperjantaina.

1) sukulaiset kutsutaan kylään. Laitetaan pääsiäisruokia, keitellään kahveet ja maistellaan vahvaa viiniä. Kerrotaan kaikkien suvun jäsenten kuulumiset ja listataaN uudet tulokkaat. Aikaa kuluu kuudesta kahdeksaan tuntiin ja olo on kuin höyryjyrän alle jäänyt. Mutta aika ei käy pitkäksi.

2) maalataan perinteisiä pääsiäismunia. Erilaiset luonnonvärjäysmenetelmät antavat sävykkään tunnelman. Varsinainen juttu on symmetristen kuvioiden raapustaminen. Sopii erityisesti käsillään toimivien ihmisten hommaksi. Aikaa kuluu ja munia värjäytyy. Tämä homma vetää mukaansa ja helposti aika vierähtää pimeän puolelle.

3) kaupunkikävely. Näin juhlapyhänä kaupungin keskusta on typötyhjä. Aikansa kuluksi voi heittää lenkkiä, kerätä roskia tai vaikka bongailla citylintuja. Puistojen penkeillä on tilaa ja jokunen ravintolakin on auki. City on sinun, ota ja nauti. Juttele tuntemattoman ihmisen kanssa tai puhu puluille. Kerro kaikki. Höpötä maailman ja omat murheesi tuutin täydeltä. Aikaa kuluu kahdesta kolmeen tuntiin.

4) lepoa ja aikaa. Anna kerrankin itsesi olla yksin. Älä suunnittele mitään, älä tee mitää. Ole ja möllötä. Aika kulkee lävitsesi ja huuhtelee sinua. Se vaikuttaa pitkään, pitkään, niin pitkään.

5) kuuntele musiikkivarastosi läpi. Aikojen saatossa on kertynyt huippumusaa. Unohtuneita levyjä. Mennyttä tunnelmaa. Kuuntele laidasta laitaan, uutta ja vanhaa. Ja vieläkin vanhempaa. Koe nostalgioita. Muistele menneitä, muistele nuoruutta, kadonneita kultamaita. Aikaa kuluu vaihtelevasti, levyvarastosta riippuen. Itselläni menee toukokuulle.

1 kommentti: