Ajoittain tulee keskustelua yritysten johdon, hallituksen jne naisten kiintiöpaikoista. Naiset ovat aliedustettuina yhtiöiden hallituksissa ja johtotehtävissä. Onko tämä kiintiöiminen ratkaisu ?
Kuntien lautakunnissa on huomioitava tasa-arvoisuus. Eli 60/40 tai sanotaan vaikka niin, että 40% pitää olla molempia sukupuolia (olipa hauskasti sanottu). Se on toteutunut hyvin. Alussa vitsailtiin kiintiöpaikoista, muttei enää. Voisi ajatella, että yrityksissä tapahtuuu samoin.
Kuitenkin yritysten toimintatavat ja kulttuurit ovat erilaisia. Toisaalta tätä voidaan toteuttaa eri tavoin. Vaikka niin, että kolmannes, neljännes tai edes yksi naisedustjaja per hallitus. Laissa voidaan määrätä näin, mutta omistajat päättävät hallituksen kokoonpanon. Siinä on pieni ristiriita. Mutta jos laki sanoisi näin, se olisi velvoittava.
Mitä sitten naisten marssi yhtiöiden johtoon toisi mukanaan ? Yritysten toimintaan, se tuskin toisi suurta muutosta. Mutta naisia alkaisi näkyä huomattavasti enemmän johtotehtävissä. Siihen ei pitäisi olla mitään estettä.
Huolimatta kuntien luottamustoimien kiintiöistä, huolimatta kuntien työvoiman naisvaltaisuudesta, kuntien johtavilla paikoilla istuu edellleen pääasiassa miehiä. Kulttuurit muuttuvat hitaasti, mutta muuttuvat kuitenkin.
Siksi kannatan jonkinlaisia kiintiöitä yritysten hallintoelimiin. Se on kuitenkin askel tasa-arvoon pitkässä juoksussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti