perjantai 3. kesäkuuta 2011

San Marino - Suomi

Jalkapallon kuuma EM-karsintaottelu pelataan tänä iltana San Marinossa. Tämä pikkuvaltio sijaitsee keskellä Italiaa. Valmentaja Paatelainen ja monet maajoukkueen ensikertalaiset saavat kivan harjoitusottelun ennen oikeaa peliä Ruotsia vastaan. Joukkueemme tarvitseekin voittoja. Vaikka mahdollisuuden Euroopan parhaiden otteluihin ovatkin käytännössä menneet, on Paatelaisen tehtävä luoda uusi joukkue. Nuoret ajetaan sisään pikku hiljaa. Riittääkö se myöhemminkään, jää nähtäväksi.

Tiedotusvälineet maalailevat helposti suuria unelmia. Maailmalla jalkapallo on voimakkaasti kehittyvä laji. Eri maanosien parhaita pelaajia on mukana rahakkaissa liigoissa ja joukkueissa. He luovat unelmia omien maittensa jälkikasvulle. Se on useimmiten suurempi motiivi ja esikuva kuin pelaajia kouluttava valmentaja. Afrikan maista löytyy tulevaisuudessa valtavasti potentiaalia Euroopan kentille. Suomalaisten mahdollisuudet vähenevät korkeimmilla sarjatasoilla. Kilpailu pelaajapaikoista tulee tulevaisuudessa olemaan ennenäkemättömän kovaa. Suomen liigataso on pohjamudissa.

Fifan rankingissa San Marino on sijalla 203. Suomen sijoitus on 79. Tasoero on melkoinen Lähes kaikki maat ovat vastustajaamme parempia. Mutta ei Suomen rankinsijassa ole kehumista. Edellämme ovat sellaiset maat kuten Mali, Panama, Kap Verde, Uusi-Seelanti, Benin tai Saudi-Arabia. Toki takanamme on valtaosa maailman jalkapallomaista. Esimerkkeinä Kanada, Irak ja Bolivia. Mutta valtaosa on varsin paljon meitä köyhempiä maita. Myös urheilullisesti ajateltuna.

Meidän tulevaisuutemme on pikkumaiden voittaminen ja satunnaisten voittojen keräily isoilta jalkapallomailta. Siksi kannattaa iloita myös tämäniltaisesta herkusta. Ruotsissa on taas paljon vaikeampaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti