tiistai 14. kesäkuuta 2011

Kahvin hinta

Kahvinjuojat ovat kauhistelleet kahvin hinnan rankkaa nousua. Eri lähteiden mukaan kahvin hinta on noussut 50-100 %. Kahvista on tulossa luxus tuote. Suomalaiset juovat vuodessa 10 kg kahvia. Kun hinta on noussut vuodessa pari euroa paketti, kustannukset nousevat nelisen kymppiä vuodessa. No, ei kuulosta pahalta koko vuoden budjetissa. Kyse on enempi siitä hetkestä, kun menet kaupan hyllylle. Otat paketin Juhla Mokkaa ja yllätys yllätys, joku on lähes tuplannut hinnan. Eikä tämä ole piilokamera. Kukaan ei huuda: vitsi, vitsi. Kassa ei anna alennusta.

Kahvi on meille pyhä. Samaa luokkaa kuin bensa. Ennen seurattiin maidon hintaa, mutta maito on nykyään vaarallista. Kahvi on peruselintarvike. Ainakin suurimmalle osalle kanssaeläjistä. Mitä tehdä ? Ryhdytään viljelemään kahvia Suomessa ? Tehdään Traktorimarssi Brysseliin? Kahvilakko viikoksi - kuukaudeksi? Salakuljetetaan kahvia pikkupaateilla Kolumbiasta ? Aletaan juomaan korviketta ? Hallitusohjelmaan kahvin hinnan subventio ? Tehdään kahvinjuojien ketju käsi kädessä kahvinhinnan korotusta vastaa ? Sävelletään kahviralli ?

Itse pääsen helpommalla. Juon teetä. Vihreää. Vatsa ei tykkää kahvista, ei myöskään hermosto, sydän, elimistö. Mutta ymmärrän kahviriippuvaisten huolen. Eikä hinnannousu koske pelkästään kahvia. Mutta se onkin seuraavan marmatuksen aihe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti