sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Afrikan omistajat

MTV 3 klo 18.00 ohjelma Afrikan omistajat. Jörn Donner on edelleen voimissaan. Tällä kerralla hän on lähtenyt Afrikkaan. Siellähän hän on käynyt myös vähän kyseenalaisimmissa asioissa. Mutta nyt Jörkka yrittää saada isokenkäiset puhumaan. Miten siinä käy, se nähdään illalla.

Jörkka jaksaa. Mannerheim tuli kuitattua. Nyt on vuorossa Afrikka. Hänen elämäntehtävänsä on kaivella maailman asioita. Ei ollenkaan hassumpi elämänasenne. Äijä on vajaa kasikymppinen, mutta vielä virtaa. Täällä nostetaan hattua ja korkealle. Ja katsotaan ohjelmia, kun niitä kerran tehdään.

Ohjelma on kuitenkin pettymys. Jörkka harhailee omien ajatustensa viidakossa. Haastateltavat höpöttävät omiaan ja Jörn muikistelee vieressä. Keskustelut tai kysymykset ovat siinä määrin yleisiä tai käsitteellisiä, että käytäntö tai suorat vastaukset jäävät hämärään. Sen myötä myös arkielämä ja todellisuus. Herääkin kysymys, onko yritetty haukata liian isoa palaa? Afrikassa on yli viisikymmentä valtiota ja väkimääräkin tuhannen miljoonan paikkeilla. Tästä on vaikea saada selvää, koska kehitys kulkee kovin eri tahtia. Ohjelmassa on muutamia koukkuja Ugandasta ja Kongosta, mutta mitään Afrikkateemaa ei kirkastu. Kun nykyaikainen reportointi lähtee asianosaisten tavallisten ihmisten haastatteluista, nyt haastatellaan ihmisiä, jotka kertovat ihmisistä ja asioista. Tosiasiat jäävät tarrinoitsijoiden varaan. Kuvamateriaalia on mukavasti, mutta se on lähinnä koristeena. Formaatti on yksinkertaisesti tylsä. Jörkka ei ole enää vedossa ja ohjelma pyörii liikaa hänen ympärillään, ei Afrikan ytimissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti