perjantai 24. kesäkuuta 2011

Juhannuksen ruokatarjotin

Perinteinen Juhannus rakentuu kesämökkielämän pohjalle. Grillataan kanaa, kyljyksiä ja kylkeä, makkaraa, maissia, tomaattia, paprikaa. Syödään kesäistä salaattia, uusia perunoita, lohta ja silliä.

Ihminen tarvitsee perinteen, mutta myös jotain uusia innovaatiota. Tässä jonkinlainen vaihtoehto. Jos ei muuta, niin tämä Juhannus muistetaan tulisesta mausta: Habanerobörököllit, kermaviilikastike, avokadotahna (guacamole), tuore salaatti

Tehdään perinteinen jauhelihataikina. Lisätään neljä murskattua valkosipulia, tuoreita mintunlehtiä, suolaa ja habanero chiliä. Joka ei ole koskaan maistanut habaneroa, suosittelen enintään yhtä kymmenesosaa yhdestä chilistä. Jos on rohkea kokeilija, neljännes habaneroa. Jos on kokemusta puolikas. Jos on peltimaha, kokonainen habanero. Suosittelen, että taikina jaetaan neljään osaan. Pilkotaan yksi habanero oikein ohueksi ja pyöräytetään pannulla öljyssä. Sitten eri suuruiset määrät eri taikinapohjiin. Leivotaan pitkulaisia tankoja ja sijoitellaan uunipellille tai paistinpannulle ryhminä.

Kuori pari-kolme avokadoa ja soseuta ne. Lisää sekaan hieman sitruunamehua, oliiviöljyä, valkosipulia, cayannepippuria ja suolaa. Anna maustua hetki jääkaapissa.

Kermaviili käy sellaisenaan. Tukevampaa saa sekoittamalla vähän öljyä ja majoneesia.

Pöytään tarjolle börököllit, guacamole, kermaviiliä ja tuoreita salaatinlehtiä. Juomaksi paljon juotavaa, koska habanero vaatii lantrinkia (Paljon juova saa hyvän alibin juoda vieläkin enemmän)

Ja ei muuta kun hyvää Jussia !

1 kommentti: