maanantai 13. kesäkuuta 2011

Belgian hallituskriisi

Vuoden verran Belgia on ollut ilman hallitusta. Kyse on rikkaan pohjoisen, Flanderin ja köydän etelän eli Vallonian välisestä erimielisyydestä. Pohjoinen on flaaminkielinen ja konservatiivinen ja he haluavat säästöjä julkiseen talouteen. Sosialistienemmistöinen ja ranskankielinen etelä haluaa tulonsiirtoja vauraammasta pohjoisesta. Vuosi on väännetty ja edessä näyttää olevan uudet vaalit. Ennusteiden mukaan vaalit lisäisivät pohjoisen Flanderin valtaa. Kaimkea on yritetty, jopa parrankasvatusprotestia. Mikään ei ole tepsinyt.

Nyt puhutaan kahdesta eri valtiosta kuten Tsekkoslovakiassa. Pulmaksi nousee mm. Bryssel, Eu:n pääkaupunki. Mitä tehdä tälle kaupungille, jonka molemmat ottaisivat kernaasti omaan maahansa.

Vakavaan asiaan muutama huumorilla höystetty ratkaisu:

1. Tehdään siitä EU:n päkaupunki, jonka omistavat kaikki Eu-kansalaiset. Eli EU-parlamentti valitsee hallituksen ja pääministerin.

2. Vedetään arvalla. Järjestetään mittava lottoarvonta ja Beysselin saa se, jolla lykästää.
Eräänlainen riemupormestari.

3. Jaetaan kahtia ja annetaan molemmille osapuolelle. Tehdään betoninen Brysselin muuri keskelle. Vaaditaan viisumi rajanylittäjiltä. Rahat Kreikkaan ja Portugaliin velkojen maksuun.

4. Tehdään siitä ensimmäinen vapaakaupunki, jossa ei ole rajoja, lakeja tai määräyksiä. Eräänlainen kansalaisten hallitsema Utopia. Kovaäänisin johtaa ja saa diktatooriset oikeudet puuttua rikollisuuteen ja väkivaltaan. Rakkauden ja rauhan tyyssija. Euroopan unelma, jossa kaikilla on hyvä olla.

5. Tehdään matkailukohde, jossa ei asu ketään, paitsi turisteja. Kaiken maailman huvitukset Brysseliin. Lisää hotelleja ja viihdettä. Suurennetaan lentokenttää, siirretään Eiffelintorni, Pisan torni ja Akropolis Brysseliin. Jokainen maa joutuu antamaan jonkun kallisarvoisimmista nähtävyyksistään. Suomi antaa keskiyön auringon, Norja Holmenkollenin ja Ruotsi kuningas Kalle Kustaan. Eu-kansalaisilla on vapaa pääsy, mutta kaikki muu maksaa.

4 kommenttia:

  1. Jorma sinähän tiedät, että Belgia on antoisa maa henkilöille, jotka harrastavat maalaustaidetta. Kuten Pierre Alechinsky, joka maalausten lisäksi on tehnyt graafisia töitä ja keramiikkaa. Tosin hänen taiteensa ei ole minulle mieleen, liian epäesittävää. Sinä voisit pitää, huomioiden nuo edeltävät kuvat, Paul Delvauxin töistä, niissä naista on kuvattu useilta eri kanteilta. Tähän sarjaan kuuluvista taiteilijoista yksi ajatuksia herättävin on René Magritte. Hän on myös laillasi maalannut ihmisen silmää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä. Olen menossa Belgiaan heinäkuussa, joten parasta paikanpäällä. Pidän surrealismista. Alechinsky on uusi tuttavuus. Raju, pysäyttävä !

    VastaaPoista
  3. Hei
    Olet varmaankin jo useasti vieraillut Belgiassa ja Brysselissä? Oletko käynyt Bruggessa? Se on Belgian luoteisosassa, Länsi-Flanderissa. Se on nimensä mukaisesti siltojen ja vanhojen rakennusten kaupunki. Heinäkuussa se on kauneimmillaan ja Brysselistä sinne on junalla noin tunnin matka. Suosittelen. Grand Place on minusta myös kiehtova Brysselin sydämessä. Et voi myöskään jättää väliin pientä pissaavaa poikaa, jos sitä et ole aikaisemmin käynyt katsomassa. Musée d Art Anciessa ja Musée d Art Moderneen kannattaa myös piipahtaa taiteen ystävänä, sillä siellä on esillä Picasson, Matissen, Chagallin ja Dalin töitä. Maailmanpyörän läheltä löytyi muutama vuosi sitten kaikki maailman kuuluisimman nähtävyydet pienoismalleina, lienevät vieläkin siellä. Hyvää kesää ja kesälomamatkaa...

    VastaaPoista
  4. Joo, olin 2002 Blankenbergissa seminaarissa. Se on ainoa kerta. Sieltä tehtiin yhden päivän vierailu Bruggeen. Siitä muistan vain, että söimme ja joimme ravintolassa, joka oli 1300 luvulta. Minulla on sieltä muistona tuoppi, jossa lukee "Brugge Het Belfort" Korkea rakennus, mutta muistan, että olimme kivijalassa.

    VastaaPoista