perjantai 17. kesäkuuta 2011

Rauta-aika

Pyynikin kesäteatteri on uskalias. Haavikon teksti ei ole kovinkaan kesäteatterimaista hupailua. Mielikuva raskaasta, syvällisestä menneisyyden pohdinnasta, on vaikea ennakkoasetelma. Miten saadaan yleisö liikkeelle ? Rauta-aika on klassikko, muttei mikään Tuntematon tai Täällä pohjantähden alla. TV antoi Rauta-ajalle oman painavan leiman ja nyt Pyynikillä tehdään jotain muuta. Kari Heiskanen on suomalaisen raatajan tavoin heittänyt itsensä peliin (kaivoon ?).

Mutta ennakkoluulot nurkkaan. Itse näytelmä on upea. Railakasta ja ennakkoluulotonta teatteria. On vaikea olla pitämättä vanhan tekstin siirtämistä nykyaikaan. Lavasteet, musiikki, asut, koreografia vievät katselijan Sammon ja Väinämöisen maailmasta nykyaikaan. Kari Heiskasen ja Seija Holman rohkeat ratkaisut tuovat yllätyksiä ja uusia ilmiöitä jatkuvalla syötöllä. Voi vain kuvitella, kuinka hauskaa tämän teoksen kehitteleminen on ollut. Oletan,että esityksestä nauttivat erityisesti teatterialan ammattilaiset. Musiikki on taitavasti eräs keskeinen elementti, jolla luodaan erilaisia epä-Kalevalaisia ulottuvuuksia. Siinäkin on nautittavia, tuttuja vetoja.

Haavikon teksti on ajoittain raskasta ja vaativaa. Ekajakson loppupuolella alkoi puuduttaa, samoin loppua oli hieman turhaa venytetty. Miesten maailman painotteisuus voi olla perusteltua tekstin takia, mutta saattaa olla naiskatsojille hieman liian vahvasti esillä. Naiset ovat sivurooleissa Pohjolan emäntää lukuunottamatta.

Pyynikin ympäristö, pyörivä katsomo ja kesäteatterin miljöö on hyödynnetty tehokkaasti ja nautittavasti. Autoja ja tulia vyöryy yllättävästi eri suunnista.

Näyttelijöistä miehet ovat runsaasti esillä. Aimo Räsäsen Väinö, Auvo Vihron Ilmari, Janne Kallioniemen Kullervo, Samuli Mujen Jouko ja eräs parhaimmista, Antti Mikkolan Liera ja kertoja olivat kaikki erittäin hyviä. Naisista pidin Sanna Majalahden Lemmingin äidistä.

Hieno esitys ja rohkea veto. Eräs parhaimmista teatterikokemuksista. Suosittelen kaikille ja kuten alun ennakkoluuloista näkyy, myös minulla oli vahvoja epäilyksiä. Unohtakaa TV:n Rauta-aika, kun tulette Pyynikille. Suomen mytologiaa ja Haavikkoa löytyy, mutta Holmberg on vaihtunut Heiskaseksi. Siinä on jutun syvin olemus.

2 kommenttia: