sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Juhannuksen sää

Ennustaminen on huipussaa juhannuksena. Siis sääennustaminen. Sen lisäksi karumpi ennustaminen kuolonuhreista. Sääntönä näyttää olevan, että hyvä sää ja kuolemantapausten suuri määrä liittyvät toisiinsa. Alkoholilla on osuutta asiaan. Viime vuonna kuolleita oli yli 20. Se oli suurin määrä 10 vuoteen.

Kun maassa satuu epidemia jossa kuolee muutama myrkytykseen, kulkutautiin tai johonkin mystiseen sairauteen, silloin alkaa kuumeiden grillaus. Olemme tottuneet, että Juhannuksena kuolee yli kymmenen, joista suurin osa hukkuu alkoholin takia ja pienempiosa liikenteessä. Lisäksi joku kuolee puukoniskuihin. Tämä tapahtuu joka siunatun Juhannus.

Voiko tutkainta vastaan taistella. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastuliitto järjestää vuosittain kampanjan. Välillä varoitellaan, väliin yritetään hätkähdyttää ja pysäyttää. Vaikutuksista on paha sanoa. Ehkä kampanijointi viisastuttaa muutaman. Ehkä ei. Liikenteen määrä moninkertaistuu. Riskien määrä samassa suhteessa. Etäisyyksistä puhutaan, samoin nopeuksista. Mutta Juhannusyön hiljaisina tunteina tiet ovat tyhjiä ja maailma on avoin. Pieni kuljettajan harhaliike ja auto jysähtää betoniseen sillantolppaan.

Toinen puoli asiassa on tottumus. Olemme tottuneet tähän. Se on lainalaisuus. Pari sanaa voidaan vaihtaa smalltalkia aiheesta naapurin tai työkaverin kanssa, mutta sitten alkaa taas uusi arki ehkä kesäloma. Eihän se minua koske. Tarvitseeko tälle tehdäkään mitään ? Järviä ei voi jäädyttää, Alko tekee parhaan myyntituloksen, vapaassa maassa jokainen saa ajella minne haluaa. Vaikka mökille. Onko ainoa tapa maksaa hinta ja pulinat pois ? Varoitettu on, vastatkoon itse kukin teoistaan. Olenko minä veljeni vartija ?

Nyt sääennuste on ailahdellut sateen ja auringonpaisteen välillä. Lämpötila vaihtelee viidentoista ja kahdenkymmenen asteen tienoilla. Hellettä ei ole luvassa, muttei kylmääkään. Se tietää kohtalaisen suuria lukuja kuolemantapauksissa. Minkäs teet ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti