tiistai 7. joulukuuta 2010

Varhainen talvi

Lumentulo jatkuu pirsakkaana. Pidän kuitenkin enemmän tästä valkeudesta kuin mustasta pimeydestä. Lumitöitä riittää ja autoa saa raapata, mutta valoa ja kirkkautta on enemmän. Jos maalis-huhtikuussa alkaa sulaa, ehtii jo tympiä tundralla eläminen. Tulee pitkä talvi. On siis syytä varautua loppumattomaan hankeen. Omat sopeutumiskeinoni ovat seuraavat:

1. Lenkki tai kävely joka päivä, poislukien punttisali-uintipäivät. Raitista ilmaa ja liikettä raajoille. Lämpimät toppahousut ja takki päälle. Vilua ei kannata kärsiä.

2. Ajoissa nukkumaan. On suuri nautinto kaivautua peiton alle ennen yhtätoista ja ajatella, että kello soi vasta seitsemältä..

3. Saunaan vähintään pari kertaa viikossa, kolmekin kertaa. Saunassa ei saa ajatella vaan tyhjentää mieli kaikesta turhasta ja täyttää lämpimällä löylyllä. Hidasta hikoilua. Kiire pois. Huipennuksena loppulöylyt, jolloin kiuas on jäähtymässä ja löyly on kosteaa ja pehmeää. Mentholia tai tervaa saa kokeilla.

4. Riittävän vaikea (ei mahdoton) sudoku. Olen tehnyt sitä Irlannin kesästä -08 asti. Ajatukset keskittyvät numeroihin. Todella tarpeetonta ja teknistä funtsailua. Mutta öljyää aivoja huomaamatta. Ja uni tulee taatusti.

5. Sokerina pohjalla. Kokkausta. Tee nyt se ruoka, leivo, sekoita juoma, jota et ole uskaltanut kokeilla. Piristää päivää, kannustaa uusiin innovaatioihuin. Eilen tein mustaherukka pannacottaa. Siitä tuli liian makeaa, mutta aivan mahtavaa. Glorian Ruoka ja Viinissä oli kiinnostava keksiohje. Aion tehdä sitäkin. Aprikoosi- taateli-, suklaapalakeksejä, maustettuna inkiväärillä, kanelilla sun muulla. Tää on mun juttu ! (tilasin syksyllä Glorian Ruoka ja Viini-lehden 7 numeroa 26 eurolla, lahjaksi sain toimivan juustovetsisetin. Ei paha.)

Näillä päästään jo pitkälle. Tarkkasilmäinen lukija huomasi, etten maininnut kirjoja. Olen tuurilukija. Nyt ei maistu. Voi olla, että alan lukemaan vimmaisesti, muttei tunnu siötä. Sanomalehtiä tietysti. Joskus voi katsella uutisia ja vaikka Larsson- filmatisointeja. Miksi muuten ruotsalaiset tekevät hyviä dekkareita ? Siihen vastaan seuraavassa blogissani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti