tiistai 7. joulukuuta 2010

Ruotsalaiset dekkarit

Mysteerio ruotsalaisista dekkareista. Miksi he osaavat kirjoittaa hyviä rikostarinoita ? Valitse kaksi vaihtoehtoa.

1. Ruotsalaiset ovat muihin kansallisuuksiin nähden piilokriminaaleja. Tekevät mielessään ja mielikuvituksissaan rikoksia, mutta käyttäytyvät vuorovaikutuksellisesti ja yhteisöllisesti.

2. Ruotsalaiset kirjailijat ovat olleet alunperin joko poliiseja tai rikollisia. Heidän pitää saada leipänsa kirjoittamalla, koska em. ammatit eivät ole tuottaneet kuin pikkuhiluja.

3. Ruotsissa on paras ja ammattitaitoisin oikolukijaverkosto. Huonostakin kirjailijasta tehdään nobelisti. Kustannusyhtiöt ovat oivaltaneet panostaa oikolukijoihin, jotaka muokkaaavat raakileista kultakimpaleita.

4. Maine myy. Ruotsalaiset osaavat myydä. Kirjat ovat soopaa, mutta myynti on tehokasta ja kirjailijat on brändätty.

5. Ruotsalaisilla on aina ollut alitajuntainen vamma sodan puutteesta. Kun suomalaiset , norjalaiset ja tanskalaiset alkavat verestää sotamuistojaan toisesta maailmansodasta, ruotsalaiset menevät itkemään. Traumasta on kehittynyt vastaisku: dekkarikirjat. Se on maailman luokkaa. "Kun emme osaa sotia, kerromme parhaita juttuja". Monet taiteilijat ovat olleet ongelmallisia tapauksia ja terapioineet itsenä maailman huipuiksi.

6. Ruotsalaisilla ei ole mitään tekemistä. Kansankoti on valmis. Elämä on suunniteltu, turvattu ja puoliksi eletty. Tylsyyden välttämiseksi kansalisopistoissa on alettu kehittämään dekkarikirjallisuuspiirejä. Siellä keksitään toinen toistaan ovelampia rikoskertomuksia. Parhaat julkaistaan vuosittain nimimerkeillä. Larssonit eivät olekaan henkilöitä vaan kirjallisuusryhmiä. Varat kansankodin pohjattomaan kassaan.

Valitse kaksi mielestäsi todennäköisintä kohtaa. Laske kohtien järjestysluvut yhteen. Jos saat yli viisi olet oikeassa. Jos jäät alle viiden, lue suomalaisia dekkareita. Jos saat tasan viisi, ota menolippu ruotsinlaivalle. Olet yksi heistä.

1 kommentti:

  1. Niagarassa on muuten mahdollista lauantaina nähdä koko Millenium trilogia.

    VastaaPoista