torstai 2. joulukuuta 2010

Desinfiointiautomaatit

Aamulehden Moro on tehnyt uraa uurtavaa tutkivaa journalismia. Tyhmä virkamies oli huolimattomuuttaan ostanut neljä kappaletta uuden uutta käsien desinfiointiautomaatteja. Hinta oli peräti 1400 € kappale. Yhteensä siis yli 7 tonnia. Hui ! Ennen kuulumatonta ! Moron paljastuksen myötä tilaus peruttiin. Ehdin itsekin kerran desinfioimaan käteni. Hyvin toimi.

Kaupungin talous on pelastettu. Opettajat saavat palkkansa, samoin terveydenhoitajat. Kaupungin 1,3 miljardin euron budjetti meinasi romahtaa. Mutta tarkkasilmäinen journalisti pelasti talouden.

Jos hieman laskeskellaan lukuja. Ajatellaan, että tämän muotoillun ihmelaitteen avulla työntekijät eivät saa infeltiotartuntoja niin paljon. 100 työpäivää ollaan enemmän töisssä kuin sairaslomalla. Ja jos yhden työpäivän hinta on tuo 70 €. Yhteensä säästö on 7.000 €. Jos tämä sama toistuu myös ensi vuonna ja seuraavana vuonna, silloinhan neljän laitteen hankinta on tuonut kaupungille säästöä. Vaihtoehtona olisi halvempi sairaalamalli, jonka hinta on muutaman kympin (lehtimiehet käyttävät takuulla sitä mallia). Siitä vaan ei kukaan viitsi turskautella. Muotoilulla on jotain arvoa. Niin se vaan on.

Oikeasti sairauslomien määrä kaupungilla on melkoinen. Jos meillä on 15.000 henkilöä duunissa ja keskimääräinen poissaolomäärä on esim. 15 päivää/henkilötyövuosi, se tekee yhteensä 225.000 päivää vuodessa. Jos kaikki olisivat töissä, eikä saikulla, selvittäisiin 1000 henkilöä pienemmällä porukalla. Rahassa kyse on 30 miljoonasta eurosta. Tosiasiassa keskimääräinen sairauspoissaolopäivien määrä ovat vielä edellä mainittua suurempia, samoin palkkakustannukset.

No, desinfektiolaitteella eivät sairauslomat lopu. Laitteita oli vain neljässä kaupungin ruokalassa. Kaikki eivät syö niissä. Oli kuitenkin hyvän suuntainen yritys. Rohkea idea.

Lehdestä olen tyrmistynyt. Näinkö tyhmiä toimittajat oikeasti ovat ? Näinkö matalalentoista suomalainen journalismi on. Iltapäivälehtien tasoa matalammalla. Hei, voisiko lehden päätoimittaja antaa kyseiselle henkilölle jonkinlaisen vuoden puupäämitalin. Toivottavasti sama toimittaja saa tutkittavakseen uuden keskusareenan vessat, lattiamateriaalit tai vaikka pihaistutukset. Ne voivat maksaa hieman enemmän kuin 7 donaa.

2 kommenttia:

  1. Oliko kilpailutettu??? Roistoja kaikki kaupungin virkamiehet, niinkuin se, joka osti niitä huonekaluja. Ja tietysti ne Romaniassa olutta ryystäneet tyypit.

    VastaaPoista
  2. Jotkut muuten juovat sairaalassa tuota käsidesiä. Automaatteja pitää täytellä jatkuvasti. Makuelämys ei liene kaksinen.

    VastaaPoista