tiistai 28. tammikuuta 2014

Valko-Venäjän MM-kisojen uutisointi

Jääkiekon MM-kisat Valko-Venäjällä ovat olleet veitsenterällä jo pitkään. Kansainvälistä Jääkikkoliittoa on arvosteltu, koska se antoi kisat Valko-Venäjälle Se on eurooppalaisittain sulkeutunut ja diktatoorimaisesti johdettu. Presidentti Aleksander Lukashenko tunnetaan jääkiekkomiehenä. Minskiin on rakennettu upea 15.000 katsojan stadioni. Jääkiekkoliitto on tähän asti sanonut, ettei politiikka kuulu sen toimialaa. Nyt uutiset kertovat, että Valko-Venäjä aikoo vaatia viisumia toimittajolta, jotka aikovat kirjoittaa muusta kuin jääkiekosta. Tästä useat uutistoimistot ovat nostaneet äläkän. Ne eivät aio lähettää toimittajia kisoihin, mikäli toimittajat eivät voi kirjoittaa mistä haluavat.

Mistä tässä on kysymys ?

Epäilemättä Lukasenko joutuu perääntymään. Kansalliset liitot tulevat painostamaan Kv-jääkiekkoliittoa sanavapauden puolesta ainakin Pohjoismaissa, Saksassa ja Pohjois-Amerikassa. Toimittajien ja uutistoimistojen poisjäänti aiheuttaa suuria heijastusvaikutuksia itse lajille ja sen kansallisille sarjoille. Sitä jääkiekko ei kaipaa. Toisaalta Sotshissa pelaavat parhaa jääkiekkoilijat. Minskiin on tulossa joka tapauksessa kakkosmiehistöt.

Mitä ajatuksia tämä herättää ?

Kisojen siirto ei ole enää mahdollista, mutta tynkäkisojen järjestäminen on. Kansalliset jääkiekkoliitot voisivat lähettää B-joukkueen kisoihin. Se taas voisi johtaa isäntämaa ennenäkemättömään menestykseen. Se taas kohottaisi yksinvaltiaan presidentin arvovaltaa ja mainetta entisestään. Sotshissa on koolla maailman parhaat kiekkoilijat. Heitä ei nähdä Miskissä missään tapauksessa. Tynkäkisan uhka voisi kuitenkin taitta kamelin selän.

Kisojen peruminen olisi Kansainväliselle liitolle huonoa pr-ää. Sitäkään tuskin tehdään. Siihen pitäisi olla merkittävämpi syy kuin toimittajien työn rajoittaminen. Toki asian kärjistyminen voisi johtaa arvovaltakiistaan, mutta Valko-Venäjä sitä tuskin kaipaa eikä KV- jääkikkoliittokaan.

Nyt valko-Venäjälle on lähdössä joka tapauksessa toimittajia, jotka ohjeista ja viisumeista huolimatta kirjoittavat pääosin maan oloista. he tulevat kaivamaan sitä, mitä Lukasenko haluaa kätkeä. Jos oppositiota ei ole, se keksitään. Elämänolot ovat huonot, sillä toimittajat tulevat maksamaan tämän pottuilun potuiluna takaisin. Länsimaisen median ärsyttäminen on kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Sitä Lukashenko ei ole ehkä osannut ajatella. Tai joku muu. Veikkaan, että negatiiviset jutut alkavat heti tästä päivästä alkaen.

Jotain Faselia tai Kummolaa ottaa nyt raskaasti pannuun. Tarkoitus oli levittää jääkiekon ilosanomaa uusiin maihin. Nyt boikotoijat ovat saaneet vettä myllyihinsä. Mitä me sanoimme ! Ei kannata tukea diktatuurimaita !





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti