sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Kynttilöiden päästöt

EU on uudistamassa päästöjen mittausmenetelmiä. Tunnettu tosiasia on, että kynttilöiden ainesosat ovat tarkasti säädeltyjä. Sen sijaan poltetun kynttilän päästöjä ei kyetä mittaamaan. Tutkijat sanovat, että kynttilöiden savut sisältävät hiukkasia, jotka poistuvat huoneilmasta hitaasti. Savut muistuttavat passiivista tupakointia. Jatkossa mittausmenetelmät kehittyvät ja kynttilöiden päästöistä saadaan todellista tietoa.

Asia olisi pikku-uutisen kaltainen, ellei tutkiva journalisti haistaisi palaneen käryä. Tässä taitaa ollakin edessä iso juttu. Suomihan on tunnetusti ollut päästökaupassa myyjän asemassa. Suomen teollisuuden ja liikenteen päästöjä on pystytty pinentämään ja päästöoikeuksia on myyty muihin maihin. Tämäkös on ärsyttänyt naapureita. Nyt tarkkavainuiset ulkomaan tutkija ovat huomanneet, että Suomessa poltellaan kynttilöitä eikä se näy päästötilastoissa lainkaan. Jos nämä kynttiläsavut laskettaisiin mukaan Suomi joutuisi ostamaan päästökaupassa itselleen lisää oikeksia nykyisen myynnin sijaan. Odotettavissa on siten taloudellinen katastrofi, sillä velkataakka kasvaa nyt jo kahdeksan miljardia vuodessa. Tulevaisuudessa miljardien vajausta on enemmän, ellemme osta sähkökynttilöitä aitojen sijaan. Aidot kynttilät pitäisi myydä muihin maihin ja ledejä, airameita ja osrameita tilalle. Uusi direktiivi polkaistaan käyntiin hetkenä minä hyvänsä.

Toinen ja tuntuvasti isompi ongelma on myöskin edessä. Uutiset ovat kertoneet otsoonikerroksen paksuuntumisesta. Sehän on selväst kynttilänpolton seurausta. Kynttilän savussa on otsonikerrosta vahvistavia eteerisiä öljyjä. Tämä tullaan havaitsemaan vuosikymmmenen loppupuolella sanovat maailman johtavat ilmastoasiantuntijat. Otsonikerros pelastaa maailman ilmaston lämpenemiseltä, auringon syöpää aiheuttavilta säteiltä, kasvihuoneilmiöltä, jääkaudelta, kuivuudelta, maanjäristyksiltä, katovuosista, hiilijalanjäljistä, työttömyydestä, epidemioista, avioeroista, lasten huostaaotoista, eläkeiän laskusta, hintojen noususta, alkoholihaitoista, syntyvyyden laskusta ja merenpinnan noususta.

Olemme siis melkoisen pattitilanteen edessä. Hallitus on ollut kovin hiljaa muutaman viikon. Nykyiset ongelmat kuten kuntalaki, sote-uudistus tai yritysten verohelpotukset tuntuvat näpertelyltä. Pääministeri on pitänyt salaisia kokouksia hallituksen kanssa. Ratkaisua ei ole pystytty tekemään. Ministeri Stubb heitti pyyhkeen kehään ja päätti lähteä Brysseliin bailaamaan. Ministeri Ihalainen ei lähde haastamaan Jutta Urpilaista puhenjohtajakisassa, koska koko SDP:tä ei ehkä enää ole olemassa. Kysymys on siis siitä, pitäisikö kynttilän poltto kieltää vai sallia ?

Itse aion tehdä ratkaisuni illalla. Sytytän viimeisen kynttilän palamaan pihalyhtyyn. Meni syteen tai saveen, toivon naapureiden, ohikulkijoiden ja muidenkin kanssaeläjien yhtyvän tähän mielenilmaisuun.

These are the Famous last words: "Eläköön kynttilöiden lepattava liekki sydämissämme !"




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti