lauantai 18. tammikuuta 2014

Arkkipiispa tapasi paavin

Arkkipiispa Mäkinen tapasi paavi Franciscuksen Vatikaanissa. Paavi oli kutsunut Mäkisen yksityiskäynnille. Mäkinen kiitteli paavin aikaansaamaa katolisen kirkon julkisuuskuvan paranemista ja henkilökohtaisen vaatimattomuuden myönteisiä vaikutuksia.

Kirkon päämiehet keskustelivat kolehtien pienentyneistä määristä ja kirkon johtamisen raskaista puolista: yksinäisyydestä, ongelmia aiheuttavista työntekijöistä ja kirkon jäsenmäärän vähenemisestä. Muina teemoina olivat ehtoollistarjoilun kehittäminen, kirkonkellojen kallistuneet hinnat ja korjauskulujen yhä kasvava osuus kokonaiskuluista. Molemmat totesivat, että yhteiskunnan tulisi tulla mukaan korjausrakentamisen kuluihin, sillä ihmisillehän kirkot on tehty. Arkkipiispa kutsui paavin vierailulle Suomeen ja paavi lupasikin tulla heti pääsiäiskiireiden jälkeen. Yksityisluontoinen vastavierailu pitää toteuttaa naamioituneena italialaiseksi viinintuottajaksi. Samalla johtajat sopivat, että evlut kirkko ostaa tuhat litraa Vatikaanin viiniä ale-hintaan.

Tietenkin paavi pesi Mäkisen jalat. Paavihan on käynyt vankilassakin pesemässä vankien jalkoja. Tämä ei tarkoita, että Mäkinen olisi vanki tai että Mäkisellä olisi likaiset jalat tai likaiset sukat jaloissaan. Pikemminkin Mäkistä kohdellaan kuin hän olisi tavallinen kuolevainen. Se nyt vaan on tämän paavin hauska harras harrastus ja osoittaa paavin hartaan hartauden. Eräänlainen uuden paavin tavaramerkki.

Todellinen syy vierailulle oli kuitenkin vakavamielinen. Asia on nimittäin niin, ettei kummallakaan ole oikein luotettavaa kaveria, jolle ripittäytyä. Kirkkojen päämiehillähän tämä on yleinen ongelma. Nyt molemmat ripittäytyivät toisilleen. Mäkinen joutuu lukemaan syntiensä sovittamiseksi uuden testamentin kertaalleen. Paaville riittää kymmenen isämeidän rukousta. Mitä syntiä johtajat ovat tehneet, jää hämärän peittoon. Kuitenkaan mihinkään pahempiin juttuihin ei kumpikaan liene hairahtanut, koska sovitustehtävät ovat kohtuullisen pienet.

Vierailu päätettiin juhlalounaaseen, joka huomioiden paavin vaatimattomuuden, oli pelkkää pastaa ilman kastiketta ja margarita pizzaa. Juomana vanhaa ehtoollisviiniä. Arkkipiispa iloitsi maukkaasta italialaisesta perinneruoasta ja lupasi Suomessa tarjota paaville suomalaista perinneruokaa:pastaa ja pizzaa.

Lukija varmaa ihmettelee miten tiedän näin yksityiskohtaisia tietoja Arkkipiispan ja Paavin tapaamisesta. Tietenkin siksi, että olen meedio ja selvännäkijä. Salaa tietenkin. Toinen vaihtoehto on NSA:n sanomien lukija (voih, nyt kirjoitin tämän kirjainyhdistelmä ja joudun seurattujen listalle). Vai olenko katolisen kirkon Vatikaanin alaosaston tiedotusvaliokunnan varajäsen tai minulla on sukulaisia kyseisessä elimessä ? Ehkä pikemminkin evlutkirkon vatikaanin kielen tulkki, joka tulkkasi rippituolin keskustelut. No, jätän sen lukijan arvioitavaksi. Joka tapauksessa toivon, ettei näitä edellä kirjoittamia tietoja kerrota kenellekään. Tämä on ehdottoman luottamuksellista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti