keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Tipattoman tammikuun tilastot

Ehkäisevän päihdetyön keskus (EHYT) on tehnyt kyselyn tipattomasta tammikuusta. Sen mukaan 18 % ihmisistä on tipattomalla. Alkoholia käyttävistä ihmisistä jopa 22 % (?) viettää tipatonta tammikuuta. Kysely on tehty puhelinhaastatteluna ja siihen on osallistunut 1004 ihmistä. Viime vuonna 14 % ihmisistä' oli tipattomalla. Hyvä niin.

Pieni tarkkasilmäinen matemaatikko sisälläni silmäili lukuja ja totesi, että jokin tässä mättää. Yritän selittää.

Jos tuhannestaneljästä ihmisestä 18 % on tipattomalla heitä on yhteensä 181. Jos vaikka 10 % ei käytä lainkaan alkoholia siis 100, niin heistä 100% on tipattomalla. Jos alkoholia käyttävistä eli 90% haastatelluista, siis 904 henkilöä, on tipattomalla 22%, on heitä yhteensä 199 henkilöä. Yhteenlaskettuna 299 henkilöä olisi tipattomalla eli 30 % !

Jos tuhannestaneljästä ihmisestä samaiset 18 % on tipattomalla, 5 % ei käytä alkoholia ja 95 % käyttää, vastaavat luvut ovat 50 + 209. Yhteensä 259 henkilöä on tipattomalla eli 26 %.

Jos tuhannestaneljästä ihmisestä 2 % ei käytä alkoholia, yhteensä 236 on tipattomalla eli 23,5 %

Pienen matemaatikon päähän ei mahdu tämä yhtälö. Jos olet töissä valtiovarainministeriössä, matemaattis-tilastotieteellisessä tiedekunnassa, kaupungin kamreerina, yrittäjänä tai vähittäistavarakaupan sisäänostajana, kerro minulle totuus. Miten 22 % alkoholia käyttävistä ihmisistä voi olla tipattomalla, jos kaikista ihmisistä 18 % on tipattomalla ? En ymmärrä ! Asia näyttäisi olevan päinvastoin. Jos kaikista ihmisisä 18 % on tipattomalla, tätä pienempi osuus alkoholia käyttävistä ihmisistä on tipattomalla. Joku osa ihmisistä ei käytä lainkaan alkoholia eli on aina tipattomalla. Vai miten se oikein menee ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti