maanantai 20. tammikuuta 2014

Marko Haavisto


Trubaduuri, lauluntekijä ja solisti Marko Haavisto esiintyi Lahden taidetyöpajalla. Privaatti paikka on oikein inspiroiva klubipaikka akustisiin esityksiin. Jätän paikan kertomatta, koska se on yksityinen ja kutsut tulevat pienelle tuttujen ja ystävien porukalle. Paikalla oli yleisöä noin 30-40 henkeä. Marko Haavisto esitti omia lauluja ja tarinoita säestäen itseään kitaralla. Laulut olivat omakohtaisia ja koskettavia tarinoita usein elämän laitapuolen ilmiöistä. Koskettavin oli kertomus ruusukimpusta, jonka lurjus yritti antaa ihanalle ex-naiselle. Nainen oli kuitenkin jo varattu ja kukat menivätkin lehteä myyvälle mummolle. Tarinoiden teemat vaihtelivat lapsuuden Sysmästä bändin kiertuekokemuksiin. Haavisto onkin parhaimmillaa omannäköisissä tarinoissa ja tulkinnoissa.

Haavisto tunnetaan Poutahaukat yhtyeen vokalisina. Yhtye on niittänyt myös kansainvälistä kuuluisuutta, sillä se oli Pelastusarmeijan soittokunta Aki Kaurismäen menestyselokuvassa Mies vailla menneisyyttä. Filmimenestys tuotti maailmankiertueen Marko Haavistolle ja Poutahaukoille. Haaviston veli on muuten bluesmies Ismo Haavisto. Tekisi mieli väittää, että Haavisto on trubaduurina parempi kuin Poutahaukkojen kanssa. Sanon tämän vaikken ole Poutahaukkoja livenä kuullutkaan. Yksinään esiintyessään Haaviston musiikki tulee paremmin esiin, kun Poutahaukkojen iskelmä/country/rautalankamusiikki kärsii hieman yksitotisuudesta.

Marko Haavistosta tuli mieleen tunnettu laulaja-laulantekijä Harry Chapin. Hän oli samanlainen tarinankertoja kuin Haavistokin. Hän menehtyi auto-onnettomuudessa vuonna 1981 39-vuotiaana. Tunnetuin hitti oli Cats on the cradle. Suomessa jotkut saattavat tuntea Hectorin esittämän humoristisen Monofilharmoonikko - biisin. Se on Chapinin kappale nimeltään Six string orhestra. Mutta jätetään nyt tarinat Chapinistä toiseen kertaan.

Ilta oli intiimi ja lämmin. Haavisto oli hauska ja tottunut esiintymään. Siksi hän osaa myös ottaa yleisönsä. Hän osaa myös näppäillä kitarastaan miellyttäviä tunnelmakuvia. Encorena yleisö sai valita 13 vaihtoehdista valitsemalla numeron. Hienoja biisejä sattumalta valittuina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti