maanantai 1. elokuuta 2011

Roskapoliisi

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri ehdotti perustettavaksi roskapoliisien virkoja kaupunkeihin. Ehdotus on mitä kannatettavin. Poliisi toimii parkkipirkkojen tapaan ja pyrkii sakottamaan ainakin oman palkkansa verran kansalaisia. Vaikkei ihan tähän pystyisikään, säästöä tulee roskaamisen vähentymisestä.

Yhteiskuntamme on menossa oikeaan suuntaan. Kunhan saadaan taloyhtiöille sakotusoikeus ollan taas saatu elämää laadukkaammaksi. Kalapoliisit, passipoliisit, liikennepoliisit, rikospoliisit, pyöräpoliisit ja sotilaspoliisit kaipaavat seurakseen uusia poliisityyppejä. Meillähän on vielä useita puhdistamattomia polkuja.

Melupoliisi. Hän valvoo äänenkäyttöä. Erityisesti klo 22.00-06välisenä aikana. Jos porkukka metelelöi tullessaan baarista kadulle, rapsahtaa tuntuva sakko. Kaikenlainen kotibilettäminen saadaan hetkessä kuriin. Yöllä saattaa naapurin makuuhuoneesta kuulua outoa huokailua ja voihkintaa. Ei muuta kun soitto melupoliisille ja haitta on poissa. Joidenkin kyvyttömien vanhempien lapset tuppaavat itkemään öisin. Nyt siihen saadaan vihdoinkin loppu.

Koirapoliisi. Koiran jätösten haitat ovat kiistattomat. Koirapoliisit kiertelemään asuinalueita ja lähiöitä. Huolimattomat koiranomistajat saavat muistutuksen yhteiskuntavastuusta. Koiraverokin on varmaan maksamatta.

Rantapoliisi. Uimarannalla lapset meluavat ja hyppelevät veteen. Vesi roiskuu ja uimarit kärsivät. Rantapoliisi ja roskapoliisi voisivat hyvin toimia työpareina, koska rantojahan roskataan lakkaamatta.

Pyöräilypoliisi. Pyöräilijät ajavat sikin sokin erityisesti keskustassa. Nyt se on loppu. Pyöräilypoliisit keskittyvät pyöräilijöiden tarkkailuun. Heidät vapautetaan humalaisten ja muiden rikollisten väijymisestä. Pyöräilypoliisit asettavat pyöräilijät jonoon ja ohjaavat, kuinka tulee oikeaoppiseati ajaa jalkakäytävällä.

Pukupoliisi. Eniten ärsyttävä asi on huonosti pukeutuvat kansalaiset. Talvella pidetään jos jonkinlaisia tuulitakkeja ja verkkareita. Ja ihan julkisilla paikoilla. Kesällä on todella käsittämätöntä katsella paidatonta kaljamahaa kaupunkimme pääkaduilla. Jotain rotia sentään tarvitaan. Pukupoliisit sakottavat armotta huonosti pukeutuneita ja ohjaavat epäilyttäviä ihmisiä. Myös kirjavien vaatteiden pitämisellä on rajansa.

Kirjakielipoliisi. Varsinkin nuorten, mutta nykyään myös vanhemman väen, kuulee puhuvan rumia. Siis epämääräisiä lauserakenteita, slangia, vihjailevia kielikuvia ja muuta alatyyliä. Suomen kielioppi kädessä poliisi tekee havaintoja ja kuuntelee kansalaisia. Kirjakielipoliisi partioi päivällä koulujen välitunneilla ja iltapäivisin sinisissä busseissa. Iltaisin kaupoissa ja keskustassa. Hyvä käytös ja kirjakieli kunniaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti