torstai 25. elokuuta 2011

Odottamisen taito

Joku suuri filosofi tai oliko ihan tuntematon ja tuiki tavanomainen, on puhunut odottamisen taidosta ja tärkeydestä. Odottaminen on kärsivällisyyttä ja sen aikana asiat tai ihmiset jalostuvat oikeaan mittaansa. Kun odottaa kärsivällisesti niin lopussa kiitos seisoo. Hätäily ei saa muuta kun huonoa aikaan.

Elämä on suurelta osalta odottamista. Odotamme nuoruutta, aikuistumista, eläkeikää. Bussia, lääkäriä, naisia(toivoytavasti tämän kommentin saan joskus anteeksi). Odotetaan uutta työpaikkaa, avioliittoa, tv-sarjan tai kokouksen alkamista tai uneen vajoamista. Valveillaolosta kolmannes on odottamista.

Odottajat ovat usein taitavia ihmisiä. He eivät suuntaa katsettaaan läheiseen maankamaraan vaan katselevat tulevaa, optioita. Tunnen erään mestariluokan odottajan. Hän laittaa huomaamattomasti asioita vireille ja tulokset tulevat sitten aikanaan. Jos hän pelaisi osakkeiden kanssa, hänellä olisi paljon ylimääräistä. Nykyisessä työelämässä tämä on kovin kaksijakoinen asia. On ihmisiä, jotka saavat asioita aikaan ja on ihmisiä, jotka odottavat lopun ikäänsä. Ihmissuhteissa asia lienee samoin. Toinen ystäväni tapasi kauniin neidon peräti kolmetoista vuotta sitten. Tänään hän on onnellinen mies.

Vaikea sanoa, ovat miehet vai naiset parempia odottajia. Lapsen odottaminen vaatii erityistä odottamisen taitoa. Miehet opettelevat intissä kärsivällisyyttä. Miehet ovat riittävän yksinkertaisia, että odottavat tyynesti kunnes saavat muun käskyn. On tarinoita venäläisistä lossivahdeista, jotka istuvat asemapaikallaan loppuelämänsä, vaikkei lossia enää olekaan. Kun kukaan ei ole antanut muuta käskyä. Väitän silti, että miehet ovat kärsivällisempiä ja parempia odottamaan kuin naiset.

Odottamista voi hyvin myös harjoitella. Sitä voi treenata sekä ykstyiselämässä että työelämässä. Monet ovat joutuneet opettelemaan vaikkeivat sitä haluaisikaan. Ainakin piinallinen myöhästelyn odottaminen vaatii hermoja. Silloin kannattaa kiinnittää huomio kokonaan johonkin muuhun asiaan. Odottamisesta tulee sivubisnes.

Joskus kannattaa kuitenkin muuttaa kuvioita ja tehdä asiat päinvastoin. Myöhästellä tai antaa odotuttaa itseään. Se tekee kutaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti