keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Tuloerot kaventuneet

Tilastokeskus on julkaissut tiedot viime vuoden tuloeroista. Kansalaiset on jaettu kymmeneen yhtäsuureen tuloluokkaan. Pienimmässä tuloluokassa olevien tulot ovat 0 - 12.800 € vuodessa ja suurimmassa kymmenyksessä olevien tulot ovat yli 40.000 €. Tuloerot ovat kaventuneet. Suyynä tähän on toisaalta suuritulosten osinkojen ja myyntivoittojen pieneneminen (5,9 %) ja toisaalta pienitulosten sosiaalitukien nousu (2,6 %). Kyse on nettotuloista.

Mitä tästä pitäisi ajatella ? Antaako tämä oikean kuvan tuloerojen suhteesta ? Suurin osa kuuluu muihin ryhmiin kuin pieni- tai suurituloisiin. Kysymystä voi ajatella myös vertailtaessa muita tuloluokkia toisiinsa. Mitä siellä on tapahtunut ? Toisaalta kehitys on hyvä, jos tuloerot tasaantuvat. Toki minulle ja minun tuloilleni on aika sama, jos joku saa suuria osinkoja. Lisäähän se varmastikin liikkuvan rahan määrää yhteiskunnassa. Eli kauppa käy enemmän. Oikein rikkaat eivät kyllä välttämättä osta yhtään enempää, vaikka osinkoja tulisi kuinka paljon lisää. Köyhä kansa sensisijaan lisää kulutusta, silloin kun tulot kasvavat. Sosiaaliturvan kasvu voi lisätä myös kulutusta. Ja oletettavasti ihmiset voivat paremmin, kun saavat enemmän tuloja tai tukia.

Mitä tästä sitten pitäisi ajatella ? Sainpahan positiivisesta uutisesta väännetyksi monimutkaisen yhtälön. Olen siinä kait hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti