perjantai 20. joulukuuta 2013

Huumorin vuosi 2013

Suomea pidetään tosikkojen ja vakavamielisten ihmisten maana. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Kaikenlaista hauskaa on tapahtunut vuoden aikana elämän eri alueilla. Olemme Euroopan hauskin maa ja maailmallakin ihan kärkiviisikossa heti Nauru-saarten, Hawajin ja Pohjois-Korean jälkeen. "Huumorin kukka, se on kaunehin kukka". Tässä listattuna osa vuoden hauskimmista tapahtumista:

Presidenttipari Niinistö-Haukio järjesti hauskat itsenäisyyspäivän juhlat Tampere-talolla. Ohjelmassa oli musiikkia ja lausuntaa virsistä Uunu Turhapuroon. Kaikki nauroivat ja pitivät muutenkin hauskaa. Tällainen karnevaalitunnelma sopiikin kuumaan suomalaiseen mielenlaatuun erityisesti syksyllä kaamoksen vaikeimpina hetkinä. Kuokkavieraat (kiakkovieraat) yrittivät pilata hauskat juhlat, mutta onneksi poliisin hevoset ajoivat vieraat matkoihinsa.

Kataisen - Urpilaisen hallitus on ollut erityisen vitsikäs tänä vuonna. Ensin annettiin miljardeja vitsinä köyhien etelän maiden velkaisille pankeille. Vitsi oli siinä, että kaikki rahat saadaan/saatiin takuiden muodossa takaisin. Viimeistään vuosituhannen loppuun mennessä. Hallitus teki myös uuden kuntajaon. Sen mukaan kuka tahansa voi perustaa uuden 50.000 asukkaan kunnan ja liittää siihen vielä naapurikuntiakin. Todella hauska ehdotus. Samaa voi sanoa sote-uudistuksesta. Siinähän hauskuutta riittää vaikka toisille jaettavaksi. Jokainen saa olla mitä mieltä tahansa ja kommentoida eri tavoin, mitä sote-uudistus tarkoittaa ja miten se toteutetaan.

Hallituksen toimet ovat nostanut opposition kannatuksen huippulukemiin. Puoluejohtajat Sipilä ja Soini ovat huumorimiehiä. Kassakaapissa on jo sopimus uudesta hallituksesta. Se kantaa nimeä SS-hallitus. Nimi ei kuitenkaan johdu puoluejohtajien sukunimien ensimmäisistä kirjaimista vaan maailman ohuimmasta kirjasta nimeltään Saksalaista Sotilashuumoria. Uusi hallitusohjelma on kuulemma yhtä ohut ja yhtä hauska.

Talouden kentällä on tapahtunut vuosisadan hauskin juttu. Microsoftista lainattu Nokian pääjohtaja Elop myi Nokian puhelintoiminnot Microsoftille pilkkahintaan. Kyllä maailmalla on naurettu tätä hupaisaa episodia. Palkakseen Elop sai hyvät miljoonabonukset ja sekös vasta meitä suomalaia on naurattanut. Voi, kun joskus joku suomalainenkin johtaja keksisi tehdä jotain yhtä huvittavaa.

Urheilun saralla hauskuuttaa on ollut vähemmän. Jotain kuitenkin. Kiekkomoguli Harkimo yritti myydä narriseuransa Jokerit NHL:ään. Hanke karahti kiville, kun Karalahti ja kumppanit eivät saaneet matkustuslupaa jenkkilään. Syynä ovat jonkilaiset sekoilut tiettyjen aineiden kanssa. Harkimo joutui myymään narrit venäläisille. Samalla meni hallit ja fanit puoleen hintaan. Onneksi Hjallis ehti sopimaan kaupan, sillä eduskunnassa on lakialoite, joka kieltää maan, kiinteistöjen ja jääajan myynnin venäläisille. Kyllä Hjallista nauratti kaupan jälkeen vaikka katsojakato hirvittikin. Ei mitään hätää, sillä viiden seuraavan vuoden liput Ilmalassa pelattaviin Jokerit-Pietarin SKA:n matseihin myytiin loppuun kahdessa tunnissa. Yleisöksi on luvassa Suomen venäläisäi maahanmuutajia ja SKA:n kannattajia. Myös Jokereiden kannattajille jätettiin sata lippua/ottelu. Hauskaa ja reilua. Tiettävästi eräs hauska dosentti Bäckman on tulossa kannattamaan Putinia... ei kun SKA:ta.

Entiset urheilijat ovat halunneet palata estraadille hauskuttamaan yleisöä. Ahonen, Olli, Keskisalo ja Kyrö ovat nostamassa Suomea takaisin juhlimaan mitalisadetta ja dopingia. Viime vuodet ovatkin olleet tylsiä ja värittömiä. Veteraanit ovat vetreitä ja supliikkiväkeä. Kun huippu-urheilun suurin ylipäällikkö Mika Kojonkoski kysyi Janne Ahoselta, miksi tämä halusi henkilökohtaisen valmentajansa mukaan olympilaisiin, Ahonen vastasi huumorimiehenä: "Tietenkin syömään makkaraa ja katsomaan maisemia". Voiko urheiluhuumori saavuttaa enää korkeampaa tasoa.

Kulttuuri on perinteisesti ollut hauska laji. Mistä ihminen nauraisi enemmän kuin kulttuurista ? Vuoden kohokohtia on ollut huumorimies Kari Väänänen. Kun StoraEnso lopetti Kemijärven tehtaansa, Kari Väänänen päätti pelastaa kaupungin/kylän. Hän palkkasi kaikki Suomen näyttelijät ja entiset storalaiset Kemijärvelle tekemään hauskaa Ylen sarjaohjelmaa. Yleveroa esitettiin korotettavaksi tempauksen rahoittamiseksi. Nyt kuitenkin tyhmä hallitus ei suostukaan korottamaan veroa ja niin Väänäsen toimet valuivat Taivaan tuliin. Kerrassaan nokkela kulttuurivitsi.

Guggenheim on seurannut huumorin jalanjälkiä Elopin viitoittamalla tiellä. Helsingin keskustaan perustetaan uusi Guggenheim-museo. Suomen valtio ja Helsingin kaupunki maksavat viulut. Tosi hauska juttu. Ihan naurattaa. Vaan ei taida toteutuakaan. Ilonpilaaja on tosikkomainen kulttuuriministeri Arhinmäki. Hän ei näe asiassa mitään hauskaa, toisin kuin iloiset veronmaksajat. Hauskuudesta kannattaa maksaa, erityisesti kulttuurihuumorista.

Suomi on pudonnut Pisa-tutkimuksissa valtavasti kuluneena vuonna. Tämä johtuu tietenkin siitä, että kouluissa on hauskaa. Kukaan ei enää jaksa tehdä matikan tai kieliopin tehtäviä. Ne ovat niin tylsiä. Puhumattaan fysiikasta ja kemiasta. Paljon mukavampaa on pelata tietokonepelejä, seurustella somessa ja suunnitella viikonloppubileitä. Koulussa viihdytään ja se on pelkästään OAJ:n ansiota. Opettajat jakavat tietoa ja jättävät kurin ja tiukkapipoiset kasvatustehtävät perheiden tehtäväksi. Koulunkäynti on useimmille nykyisin hauskaa. Vuorovaikutus- ja esiintymistaidot kehittyvät, kun kerrotaan vitsejä ja nauretaan toisille/toisia. Koulu on vihdoinkin tunnustettu naurettavaksi paikaksi. Suomen sijoitus tulee Pisa-tutkimuksissa laskemaan Ruotsin tasolle, sillä Ruotsin kouluissa onkin hirveän rento meininki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti