tiistai 24. joulukuuta 2013

Pizzeria

Miksiköhän italialaista ruokaa pidetään maailman parhaana. Kysyn vaan, koska joka nurkalla on pizzeria. Sieltä saa pizzaa ja pastaa. Jos sama olisi Suomessa, sitä pidettäisiin ravintotieteellisesti kestämättömänä, gastronomisesti köyhänä ja rajoittuneena ja nuorisomme ruokatottumuksia kaventavana. Joku elintarvike- ja kansanterveystarkastusvirasto sulkisi puolet paikoista ja toisen puolen sulkisi anniskelutarRastusvirasto. Täällä Roomassa niitä on kymmeniä, eikun satoja, tarkoitan tuhansia. No on varmasti kymmeniätuhansia. Pahinta on se, että niissä on julmasti asiakkaita. Tällainen viileä skandinaavi kuten minä, kaipaisi mausteita ja tulisuutta. Täällä tavoitellaan kotiruoan makua ja kaikilla tuntuu olevan sama mamma. Pitäisiköhän perustaa tänne pohjoismaalainen ravintola ja tarjota siellä tulista chililohta, habanerohampurilaisia ja Peltolammin perinteistä nagamorich-keittoa ?

Olenkohan sittenkin ymmärtänyt oikein. Kun täällä on ristorantet, trattoriat, osteriat ja sun kaikki muutkin ravintolat pizzerioita, niin ehkä se onkin ravintolan nimi se pizzeria. Tai olisiko paikallinen elintarvikeberlusconi määrännyt, että jokaisessa ravintolassa pitää tarjota pizzaa ja pastaa ? Tai sitten anniskeluoikeudet edellyttävät syömistä, kuten meillä kuusikymmentäluvulla. Viiniä saa lipittää, mutta pitää ottaa välillä pizzaa huikopalaksi. Muuten tulee lähtö pihalle.

Jotain hyvää kyllä on meillä Suomessa. Jos jokaisessa ravintolassa olisi lihapullia, herdaria, karjalanpaistia ja -piirakoita, voisi olla aika ankeaa. Pitäisiköhän näitä italialaisia alkaa houkuttelemaan kulinaarisille matkoille koti-Suomeen ?

On täällä kyllä hyvää jäätelöä, kahvia, viiniä ja pizzaa ... Äh ! olenkohan tulossa roomalaiseksi ?

1 kommentti:

  1. Historiasta löytyi selitys tähänkin asiaan. Rooman perustivat Romulus ja Remus. Susi imetti hylättyjä poikia. Romulus oli nälkäisempi ja niinpä hän perusti tuottoisan pizzerian Rooman keskustaan. Remus joi hieman käynyttä maitoa ja tuli hiprakkaan. Hän alkoi tehdä viiniä. Näin syntyi Rooman ensimmäinen pizzeria. Nimi oli R&R. Sillä ei ole mitääntekemistä tunnetun automerkin kanssa.

    VastaaPoista