tiistai 31. joulukuuta 2013

Taatelin hinta

Tavallisena taatelintallaajana olen iloinen ja samalla kauhuissani. Syntyperäisenä afrikkalaisena syön paljon taateleita. Mehukkaat, tuoreet taatelit ovat makeita ja ehkä ravitseviakin. Puolen kilon rasiasta riittää herkkupaloja monelle päivälle. Toisaalta iloitsen toisaalta kauhistelen taatelirasian hintaa. Siinä on jotain mätää. Siis hinnoittelussa, ei taateleissa.

Kahden suurimman kauppaketjun S- ja K-ryhmä kaupoissa, siis K-market, Supermarket, Citymarket, S-market, Sokos, Prisma, taatelilaatikko maksaa 4,90 €. Tampereella on Satakunnankadulla arabityyppinen myymälä Alanya ja Lahdessa Anttilan tavaratalon yhteydessä Samantyyppinen liike nimeltä Furat. Näissä samanlainen taatelilaatikko maksaa 2,80 €.

Melkoinen hintaero samasta tuotteesta. Noin 70 % kalliimpi suomalaisissa monopolikaupoissa. Siis lähes kaksinkertainen hinta. Mieleen tulee ajatus, että tässäkö syy suomalaisen ruoan kalliuteen. Maksavatko muutkin tuotteet näin paljon enemmän näissä ketjuissa ? Voisiko olla niin, että nämä pikkukaupat pystyvät tuomaan Suomeen pienen määrän taateleita näin halpaan hintaan ? Tuntuu vaikealta uskoa, että taatelit maksaisivat lähes puolet enemmän, jos niitä tilataan moninkertainen kappalemäärä. Ovatko monopoliryhmien ostajat näin huonoja kauppamiehiä, että taatelipaketista maksetaan rankkaa ylihintaa. Onko kauppaketjuilla lainkaan hintakilpailua.

Olen valmis toivottamaan ranskalaisen Carrefourin ja brittiläisen Tescon tervetulleeksi Suomeen. Lidl ei pystynyt haastamaan näitä kotimaisia ketjuja hintakilpailussa. Tarvitaan isompia toimijoita ja isompia ostareita. Hinta ratkaisee ainakin samanlaatuisissa tuotteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti