lauantai 14. joulukuuta 2013

Ruokaa ja ostoksia unkarilaisittain


Vaatimattomien kokemusteni perusteella sanon paikallisen ruoan olevan maukasta, mutta ehkä hieman yllätyksetöntä. Tämä sen takia, että olen ollut suurkeittiön lihapatojen äärellä. Parasta ovat olleet keitot. Niissä on makua ja luonnetta. Kotiintuliaisona on paprikajauhetta sinappia ja gulassitahnaa. Maistamani metwurstit ovat olleet aika purukumia, koska olen ostanut halvinta. Sitä saa mitä tilaa. Tokajin viinikin on kokeilematta ja jäänee lentokentän tuliaisten varaan, samoin kuin Unicum (unkarin jekku).

Trofea Grill Restaurant on supersuosittu ruokapaikka. Itse asiassa Trofea-ravintololoita on kolme. Yksi niistä olisi ollut Budan puolella lähellä majapaikkaa, mutta nyt mentiin Pestiin Kiraly utsalle. Konsepti on yksinkertainen ja meille ruotsinlaivalta tuttu. Buffetti, josta voi syödä mitä ja kuinka paljon haluaa. Erikoisuus on grilli, jossa kokit grillaavat haluamistasi aineksista annoksen. Tarjolla oli paljon unkarilaista liha ja kanaruokaa, kaaliruokaa, lämpimiä vihanneksia, kylmiä lihapateita, lämpimiä kasviksia, salaatteja jopa sushia. Jälkkäripöytä oli myös mittava. Grilliä en jaksanut kokeilla, kun ahdoin itseeni sitä sun tätä. Kaikkea piti maistaa. Oletan että juomat kuuluivat hintaa. Ainakin viinit, olut ja virvoitusjuomat kuuluivat. Koko komeus maksoi yhdeksän tuhatta forinttia eli kolmekymppiä. Se on aika paljon, koska palkat ovat noin puolet meidän palkkatasostamme. Paikkaan oli kuulemma viikkojen pöytävarausjonot.

Upeaan parlamenttitaloon tutustuttiin sisältä ja ulkoa. Pitkä jonottaminen, passien tarkastus ja ympärillä pyörivä katuremontti veivät aikaa. Lounas parlamenttitalossa on catering-luonteinen. Tarjolla oli taas possua ja kanaa salaattien kera. Ruoka on hyvin haudutettua ja maukasta, mutta itse kaipasin edelleen mausteita. Vihanneksilla höystetty porsas oli todella pehmeää ja karjalanpaistimaista. Vihannekset antoivat hienon säväyksen, mutta ruoka oli silti vaisu, kuten syömäni muutkin ateriat.

Mediatalosta etsiskelin unkarilaista rockia. Olen harrastanut eri maiden rockia maalatessani ja se oli tarkoitus nytkin. Löysinkin Mammutista medialiikkeen, jossa oli levyjä. Niitä pysty myös kätevästi kuuntelemaan levynsoittolaitteella. Se tunnisti levyn ja soitti minuutin pätkä biiseistä vuorollaan. Ostin peräti neljä levyä, silllä oppaana ollut nainen ei oikein päässyt jyvälle, mutta miesmyyjä pääsi. Jyvälle maustani. Kolme levyä yhtyeeltä nimeltään Black out ja yksi levy yhtyeeltä Istan Haga Mogott. Hintaa tuli viisi tonnia eli siinä seitsemäntoista euron kieppeillä. Halpaa.

Joulumarkkinoilla on mukavaa. Vörösmarty terin torilla oli tarjolla hienoja käsityötuotteita ja runsaasti syötävää ja juotavaa. Tasokasta käsityökamaa oli paljon ja vaihtoehtoja oli myös runsaasti. Tykkäsin kovin tästä tunnelmasta, joka oli erilainen kun viime jouluiset Berliinin joulutorit. Tässä oli enemmän hyvää tunnelmaa ja vähemmän kaupallisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti