torstai 19. joulukuuta 2013

Sote-uudistus

Hallitus on.... Tai siis asiantuntijat ovat ehdottaneet sote uudistuksen rakenteen... Eikun asiantuntijoista osa on sote uudistuksesta erimielinen... Osa hallituksesta on erimielinen... Oppositio ei hyväksy sote ehdotusta, jota ei ole vielä olemassa... Tiedot sote uudistuksesta ovat vahvasti liioiteltuja !

Uuden sote-uudistuksen sisällöstä on tehty työryhmän esitys. Se on annettu sosiaaliministerille. Työryhmä on ollut eri mieltä esityksestä. Enemmistön mukaan sairaat menevät terveyskeskukseen ja vielä sairaammat sairaalaan. Köyhät menevät jatkossa sossuun, jos rahat eivät riitä. Terkka on siellä missä asuu vähintään 50.000 asukasta. Samoin sossu.

Kiistaa on ollut vastuutahojen määrästä. Hallitus haluaa, että vastuutahoja vähennetään sadastaviidestäkymmenestä alle sataan. Jokaisella tuntuu olevan mielipide tähän asiaan. Yleensä se on jotain muuta kun toisilla on. Kansa ihmettelee soteuudistusta huuli pyöreänä. Toistaiseksi terkalle ja sossuun on kuitenkin päässyt sisään. Onko niin tulevaisuudessakin ?

Kovin monimutkaiselta tuntuva soterakenne on väännetty liian monimutkaiseksi. Ratkaisu olisi yksi vastuutaho. Supertohtori-sossu. Hänen vastuullaan ovat kaikki asiat, joissa on jotain pulmaa. Jos olet sairas tai rahat ovat loppu, vika on hänen tai ainakin vastuu. Koska supertohtorisossun homma on aika stressaavaa, voidaan hommasta maksaa vähän isompaa palkkaa. Mikäli ongelmien ja vaivojen määrä vähenee ja rahaa säästyy, kaveri saa palkan lisäksi bonuksia. Ihan niinkuin muidenkin yhtiöiden johtajat. Vastuutohtorisossun työsuhde on määräaikainen. Ellei häntä kivitetä kahden vuoden aikana, kaveri voi jäädä täydelle eläkkeelle. Hallitus panee homman hakuun aina parin vuoden välein. Supertohtorisossulla on myös kaikki soterahat. Hän voi päättää kuka on oikeasti sairas tai rahaton. Apunaan sotetohtorisossulla on sihteeri joka näpyttelee rahoja tarvittaville tileille. Hallinto kevenee ja homma yksinkertaistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti