tiistai 3. joulukuuta 2013

Pisasta pissaa ?

Suomen nousevan nuoriso Pisa-tulokset ovat pudonneet. Matikassa ollaa sijalla 12, lukutaidossa sijalla 6 ja luonnontieteissä sijalla 5. Pudotus on kohtuullisen suuri vaikka kärkipäässä ollaan edelleen. Muutama vuosi sitten Suomessa vieraili lukuisia "pisaturistiryhmiä" ihmettelemässä koululaitostamme. Silloin myös opettajien ammattijärjestö oli ottamassa laakereita päähänsä. Nyt sama järjestö on syyttämässä muita ja kääntämässä vastuun valtiovallan ja kuntien niskaan. Sellaista on tämänpäivän sankaruus.

Oli niin tai näin, ei me nyt ihan heikkoja olla. Tiedossa on, että varsinkin perusopetuksen viimeisillä luokilla on paljon ongelmia. Ne liittyvät kurinpitoon ja keskittymiskyvyn puutteeseen. Jonkinlainen linjaus on myös kaikkien tunkeminen läpi siilon, jos käytän tällaista ilmaisua tason mukauttamiseata. Viimeaikoina on puhuttu myös älypuhelinten ja tablettien käytöstä koulutunneilla. Yksi muutostekijä on myös yksilöllistymisen lisääntyminen. Se on jatkunut jo kahdeksankymmentäluvun luolivälistä. Oppilaat itse, mutta myös vanhemmat ovat vaatimassa entistä enemmän oikeuksia ja uusia etuja.

En kuitenkaan itse näe Pisatuloksia masentavina. Pikemminkin ne kuvaavat todellisuutta. Edelliset tulokset kuvasivat enemmän toiveita. miksi ? Siihen on vaikea vastata. Nuoremme ovat edelleen fiksua porukkaa. Sen osoittavat myös uudet Pisatulokset. Todellisuudessa emme ole koskaan olleet ihan maailman huippua, mutta kärkipäässä ollaan edelleen. Maita kun on maailmassa lähes parisataa.

Ja, jos ottaa pannuun, niin kannattaa katsella Ruotsin tuloksia. Olemme sentään heitä edellä. Siellähän syynä on ollut sosialidemokraattinen puolue !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti