torstai 12. joulukuuta 2013

Johtopäätöksiä tutkimuksista Budan ja Pestin mailla

Oleskeltuani noin 12 tuntia vapaasti Budassa ja Pestissä asuvien ihmisten seassa, on johtopäätösten paikka. Vaikka kokemukseni ovat kohtuullisen kapeat, uskallan heittää eetteriin täysin yksipuolisia, epäoikeudenmukaisia ja harhaajohtavia johtopäätöksiä ihmisten elämästä. (Pääosan ajasta olen miettinyt elämän suuria filosofisia kysymyksiä kuten ollakko vai eikö, onko maapallolla tulevaisuutta ilmaston lämpenemisen jälkeen ja pitääkö avioliitossa olevien puristaa hammastahnatuubia päästä vai keskeltä.)

1. Ihmisten, yhteiskunnan ja olosuhteiden jakautuminen vastakkaisiin osiin. Kaiken vauraan ja elinvoimaisen elämän seurauksena keskustaan on syntynyt paljon mannermaisia ja tasokkaita palveluja kuten Mammutti (1 ja 2), erilaisia palveluita, ravintoloita, hotelleja ja palveluita. Vastapuolella näyttää olevan kaupunien laita-alueet ja maaseutu. Tiet, talot ja infra ovat huonossa kunnossa ja vaikka huomiota. Elinkelpoinen ja tuottava kaupunkivetoinen kehitys jakaa ihmisiä eri suuntiin.

2. Populismin kasvava asema. Samaa ilmiötä on nähtävissä myös muualla Euroopassa, mutta vahvasti myös täällä. Edellä kuvattu jakautuminen ruokkii helposti katkeruutta ja kateutta, jolle on oikeaa pohjaa. Sitä on helppo käyttää kriittisesti ja tosiasioita ohittamalla ihmisten johdatteluun. Tunneperäinen vetoaminen vääryyksiin uppoaa hyvin väärinymmärrettyihin ja köyhtyneisiin ihmisiin. Kaiken lisäksi lama kutistaa kehittämisen huonojen asioiden kehittämiseksi. Vastakkainasettelu johtaa ennen pitkää yhteenottoihin eurooppamielisten ja kansallismielisten välillä. Tästä merkkejä on ollut jo hallitusta myöten. Kyse ei ole kuitenkaan Ukrainan tapaisesta tilanteesta. Unkari on Naton ja Eu:n jäsen, joten kyse on myös tehtyjen ratkaisujen kyseenalaistamisesta. Muutos on suuri ja kun on vielä lama, kansalliset ja populistiset ilmiöt saavat paljon elintilaa ja huomiota.

3. Surumielisempi kansa kuin suomalaiset. Ihmiset ovat hirmu ystävällisiä. Kun pyytää apua sitä annetaan. Mitään ei kuitenkaan tyrkytetä. Täällä saa olla ihan rauhassa ja omissa oloissaan. Joskus muistan kerrotun tilastosta, että Unkarilaiset tekevät paljon itsemurhia. En tiedä miten on nykyään, mutta ilmiselvästi ihmiset ovat aika varautuneita. Jotain samaa huomasin Portugalissa. Tietyllä tavalla se on kotoisaa ja helpottavaa. Saa olla hiljaa itsekseen. Huomasin kyllä, että kadulla kävellessäni vaalean oranssin housut jalassa, sain pikaisia katseita. Olin outo lintu ja mikäs siinä. Muita oudon näköisiä oli kyllä huomattavasti vähemmän kuin koti Tampereella. Täällä on kuitenkin 1,6 miljoonaa asukasta ja kyse on pääkaupungista. Yleisväri on tutun tummanpuhuva ja ilmeet tutun totiset.

4. Yleiseurooppalainen Budapest. Jos jättää kirjaimet ja tekstit pois, Budapest on kuin mikä tahansa eurooppalainen suurkaupunki. Kaikkea on tarjolla ja systeemi toimii. Ihmiset ovat kyllä myös tyytyväisiä kehityksestä. Eurooppa on läsnä ja menneisyys on jonkinlainen historiallinen pala Eurooppaa. Niin onkin, jos lukee historiaa. Luulen, että Budapest on veturi, vaikka vetureita on muuallakin Unkarissa.

5. Kalman, Lehar, Kodaly, Liszt, Bartok. Musiikki on kova sana Unkarissa. Tunnettuja klassikkoja ja operetin säveltäjiä on runsaasti. Unkarilaiset rytmit viittaavat luontoon ja kansan temperamenttiin. Vaikka alkavan talven temperamenttiä ei kadulla huomaa, on musiikki on virkistänyt ja virittänyt silloin kun elämä on ollut ankeaa.
Myös mustalaisvähemmistö liitetään vauhdikkaaseen unkarilaiseen musiikkii. Vaikka romaneja on vain pari prosenttia eli parisataatuhatta, kuuluu temperamentti useissa paikallisissa sävelmissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti