lauantai 28. joulukuuta 2013

Matkailijan tärkein ystävä

Matkoilla tarvitsee aina apua. Monet asiat ovat toisin kuin kotona. Tarvitaan passia, rahaa, matkalippuja, vaatteita, saniteettitarvikkeita jne. Kielitaito on eduksi, samoin rohkea ja ennakkoluuloton mieli. Poliisia tarvitaan joskus, samoin informaatiota tai opasta. Ruokakaupat, ravintolat, nähtävyydet. Taksia tai julkista liikennettä ilman ei oikein tule toimeen. Säätiedotukset ja sadevarusteet voivat pelastaa matkan, samoin aurinkovoiteet. Tärkein on kuitenkin ihan toisenlainen.

Vessa, closetti, toiletti, wc, bathroom !

Jos hotellihuoneessa on vessa, kaikki on hyvin. Joskus vieras ruoka, bakteerikannan muutos tai juotu vesi saattaa vatsan sekaisin. Joskus käy niin, että tilanteet eivät ole omassa hallussa ja tarvitsee luotettavaa ystävää, vessaa, tavallista useimmin. Vieraassa kaupungissa ei ole aivan selvää, missä sijaitsee lähin vessa. Bussimatka saattaa olla pitkä eikä autossa ole toilettia. Kadulla tulee liikuttua aikoihin, jolloin kaikki kahvilat näyttävät olevan kiinni tai niitä ei näy mailla eikä halmeilla. Matkailijalle, oli kyse turismista tai työmatkasta, on tärkeää varmistaa missä on lähin wc. Silloin kaikki on hyvällä tolalla. Vessassa kannattaa myös käydä aina kun sellaisen näkee. Kannattaa ottaa tilanteesta vaari, sillä veskin tarve voi yllättää jo muutaman hetken kuluttua ja silloin kaduttaa.

Maailmalla on monenlaisia vessoja. Joissakin maissa lattiassa on pelkkä haiseva reikä. Toisessa maassa vessat ovat puhtaita ja siivoojat kirjaavat kaikki käynnit seinällä olavalle lapulle. Oli niin tai näin, vessaa pitää arvostaa. Joskus vessasta joutuu maksamaan muodollisen kolokon. Se on pikkuinen uhraus verrattuna vessatarpeen tuskaan. Vessaa ei saa myöskään aliarvioida. Suuttuessaan veskit voivat liittoutua sinua vastaan ja mennä lakkoon. Ovet lukkiutuvat, opasteet katoavat, kaikki pöntöt ovat varattuja. Joskus hätä ei lue lakia, on todettava tilanteen toivottomuus ja tehtävä tarpeet puun tai nurkan taakse tai puistoon. Pahimmassa tapauksessa saa julkista närkästystä, sakon tai kovat nuhteet.

Matkailijn tärkein ystävä ei ole ihminen, raha tai nähtävyydet. Se on arkisuudessaan koruton kaveri, mutta tarpeen tulle elämän pelastaja. Tässä ohjeeni kaikille matkailijoille. Muista vessaasi, niin vessasi muistaa myös sinua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti