sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Hernekeittoa

Hernekeitto, Herdari, Hertsikka. Rakkaalla lapsella on monia nimiä. Joulun jälkeen makoisa keitto, joka on. Ielä makoisampi pakkasella, mutta menee myös kaamosruokana. Tässä oma versioni.

Ostetaan 500g herneitä, yksi iso porkkana ja sipuli, 300-500 g savustettua siankylkeä, lihaliemikuutio, sinappia, meiramia ja suolaa.

Liotetaan puoli kiloa herneitä yön yli parissa litrassa vettä. Seuraavana päivänä valuutetaan jäljellä oleva neste pois ja laitetaan kylmää vettä tilalle. Keitellään herneitä pehmeäksi. Sillä aikaa pilkotaan yksi porkkana ja sipuli pieniksi paloiksi ja lisätään pehmenneiden herneiden joukkoon. Pilkotaan savukylki pieniksi paloiksi ja lisätään joukkoon. Kun herneet ja lisäkkeet ovat kypsiä, lisätään lihaliemikuutio, hieman vettä, sinappia ja meiramia. Annetaan keiton kiehua hetken ja maustellaan suolaisuus sopivaksi.

Jos on jäänyt kinkkua, sillä voi vahvistaa herdaria. Tarjotaan punssin kanssa. Mitä on punssi, se jääköön itse kunkin selvitettäväksi ? Jos on liian paljon herkkua, hertsikan voi pakastaa ja syödä lounasruokana vaikka työpaikalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti